Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wat is het Post-Covid-19-syndroom?

Wat is het Post-Covid-19-syndroom?

18/07/2021 14:31

Wat is het Post-Covid-19-syndroom?

 

PARAMARIBO - John was besmet geraakt met het coronavirus. De symptomen waren zo ernstig dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Na twee weken op de Intensive Care Unit (ICU) te zijn verpleegd, werd hij genezen verklaard en mocht hij thuis verder revalideren.

door Richenel Ellecom

 

John had ademhalingsproblemen, hoofdpijn, vermoeidheidsverschijnselen, versnelde hartslagen, reukverlies en angstsyndroom. De specialisten die hem behandelden, hadden verteld dat de symptomen geleidelijk zouden verdwijnen, zonder een bepaalde tijd hieraan te verbinden.

John had gehoopt dat de symptomen van korte duur zouden zijn nadat hij genezen was verklaard. Maar na een maand begon de frustratie bij hem toe te nemen. Bezoeken aan de huisarts, die hem bemoedigde dat de symptomen langzaam zouden teruglopen, brachten geen soelaas want de symptomen bleven aanhouden.

Ongetwijfeld zullen er personen zijn die genezen zijn verklaard van Covid-19 en soortgelijke symptomen hebben zich hierin herkennen. Om de symptomenlijst die ik bij John beschreven heb aan te vullen, kunnen wij benoemen: hersenmist (moeite zich te concentreren), smaakverlies, depressie en diabetes type 2-symptomen.

 

Onderbelichte toestand

Ik heb gemeend dit onderwerp te bespreken omdat deze toestand onderbelicht is, daar de aandacht van regerings- en medische autoriteiten gericht is op het beheersen van de pandemie en de postCovid-slachtoffers in het vergeetboek geraken.

Het post-Covid-19-syndroom is het resultaat van de reactie van het menselijk immuunsysteem nadat een virus of bacterie het lichaam is binnengedrongen. In feite is de reactie zo hevig, dat niet alleen virussen of de bacteriën die het lichaam zijn binnengedrongen worden aangevallen en vernietigd, maar ook gezonde lichaamscellen kunnen worden beschadigd.

Het immuunsysteem kunnen wij vergelijken met een veiligheidssurveillancedienst van wie de agenten (T-cellen, B-cellen, monocyten, macrofagen, neutrofielen, killercellen enzovoort) constant op de uitkijk zijn naar onbevoegde gasten (bacteriën, virussen, parasieten enzovoort) die het lichaam willen binnendringen.

 

Cytokinestorm

Wanneer deze ongewenste gasten geïdentificeerd zijn, wordt een signaal door de cytokinen (berichtgevers) gestuurd naar de alarmcentrale van het immuunsysteem, waarna de (hierboven genoemde) agenten worden losgelaten op de ongewenste binnendringende gasten. Deze reactie wordt de cytokinestorm genoemd. Deze storm kan, zoals eerder gezegd, ook cellen van de bloedvaten, het hart, de longen, bloedlichaampjes, het brein en nog andere cellen in andere cruciale organen beschadigen. Deze beschadiging leidt tot het postCovid-19-syndroom.

In het post-Covid-19-syndroom blijkt bij nader onderzoek dat virusdeeltjes blijven kleven aan één van de agenten (monocyten). Dit maakt dat de monocyten met het virusdeeltje de bloedplaatjes doen klonteren en zodoende bloedproppen ontstaan die voor problemen zorgen in het hart, de longen en het brein. Verder kunnen deze besmette monocyten zorgen voor herhaalde reactie van het immuunsysteem met als gevolg de eerdergenoemde symptomen van het post-Covid-syndroom.

 

Vaccins

Als u post-Covid-symptomen doormaakt, wil ik u enkele tips geven. Het is niet aan te bevelen dat u zich gedurende deze periode hevig inspant. Vooral niet sporten, geen inspannend fysiek werk doen, op tijd naar bed gaan voor een goede nachtrust, verse vruchten (met een rode of gele kleur) eten. Suiker en zoete drankjes vermijden, niet roken en geen alcohol drinken en uw huisarts vragen voor een aanbeveling van vitamine D3 (5000 I.U.) om drie tot viermaal per week te gebruiken voor drie tot zes maanden, afhankelijk van het verloop van de symptomen.

Nu enkele opmerkingen over de vaccins waarover zoveel te doen is. Ik heb een webinar gevolgd van dr. Robert Malone, de pionier vande mRNA-technologie die van 1987 tot 1988 onderzoek deed aan het Salk Instituut in Amerika. Hij gaf aan dat de technologie die hij ontwikkeld heeft, niet in eerste instantie bedoeld was voor het maken van vaccins. Naderhand werd besloten om deze technologie te gebruiken voor dat doel.

Malone gaf ook aan dat er nog veel onbeantwoorde vragen zijn over de veiligheid en de bijwerkingen van vaccins die met deze technologie zijn aangemaakt. Hij vindt dat de tijdslijn voor het onderzoek naar de effectiviteit te kort is om alle mogelijke negatieve effecten in kaart te brengen. Het laatste woord is nog niet gezegd over vaccins die gemaakt zijn met mRNA-technologie.

Wij weten wel dat vaccinatie niet beschermt tegen besmetting met het virus. Vaccinatie vermindert wel de intensiteit van de cytokinestorm van het immuunsysteem met als gevolg dat symptomen van Covid-infectie minder zijn en opname in het ziekenhuis (vooral op de ICU-afdeling) niet noodzakelijk is. Maar elk individueel geval moet apart beoordeeld worden. Dus zelfs als je na de infectie genezen bent verklaard of gevaccineerd bent, blijft voorzichtigheid geboden. De beste oplossing blijft dat u de preventieve maatregelen in acht neemt om niet besmet of herbesmet te worden.

Dr. Richenel S. Ellecom, Psy.D., Dr.PH., HSPP, is klinische en forensische neuropsycholoog en medische voedingskundige specialist.

ramdas1947@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina