Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ook personeel Diakonessen ziet vp als 'reddende engel'

Ook personeel Diakonessen ziet vp als 'reddende engel'

17/07/2021 00:00 - Amanda Palis

Personeel van het Diakonessen heeft vrijdag een petitie ingediend bij het kabinet van de vicepresident.

Personeel van het Diakonessen heeft vrijdag een petitie ingediend bij het kabinet van de vicepresident. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - "Den zuster fu yu e pina!" roept één van de verpleegkundigen van het Diakonessenhuis naar vicepresident Ronnie Brunswijk wanneer hij vraagt waarom ze voor zijn kabinet staan. Leden van de Bond van Personeel van het Diakonessen Ziekenhuis (BPDZ) trokken vrijdag naar het Franklin Essed-gebouw om een petitie in te dienen waarin ze aandacht vragen voor de lumpsum, afkoopregeling en de collectieve arbeidsovereenkomst van 2021.

De petitie is een intiatief van de stootgroep binnen de bond maar wordt ondersteund door het bestuur, zegt BPDZ-penningmeester Ruddij IJspol. De onderhandelingen over de cao zijn pas opgestart, maar vlotten niet. De directie heeft tijdens een presentatie namelijk aangegeven dat het ziekenhuis momenteel geen geld heeft.

IJspol: "Er zijn gelden buiten bij het Staatsziekenfonds en Sociale Zaken. Het gaat niet om subsidie, maar gelden waarvoor wij diensten hebben geleverd." Hij hoopt dat met het aanbieden van de petitie de overheid inspringt om de gelden die jaren vastzitten, los te krijgen. "We hoefden niet hier te zijn als de gelden waren betaald, want daarmee konden wij ons cao-pakket bespreken. Wie weet zou alles in één keer kunnen worden goedgekeurd.

De penningmeester vreest dat als de onderhandelingen niet doorgaan er sprake zal zijn van afkoop. "De lumpsum of afkoop werkt niet door naar de pensioenen van de leden. De medewerkers willen daarom een verhoging die doorwerkt in hun bezoldiging." De vicepresident is ook gevraagd aandacht te schenken aan de ligdagtarieven (SRD 585 per dag), die dateren van 2014. "Het ziekenhuis is daardoor niet in staat om aan al zijn verplichtingen te voldoen, zoals de nodige looncorrecties, betalingen aan leveranciers en het aanschaffen van medische verbruiksmaterialen", aldus een passage uit de petitie.

Brunswijk, die uit de raadsvergadering ging om het personeel van Diakonessenhuis toe te spreken, beloofde hun problemen direct te bespreken. Eerder op de dag dreigden de medewerkers het werk neer te leggen. De directie gaf toestemming dat tien man naar Brunswijk gingen om de petitie af te geven, maar een veel grotere groep ging naar zijn kabinet. In een circulaire heeft de directie vervolgens aan de afdelingshoofden gevraagd naar de namen van de medewerkers die niet aanwezig waren op hun werkplek. Tegen hen zullen er maatregelen worden getroffen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina