Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Pokie

16/07/2021 14:00 - GANGA

COLUMN: Pokie

 

En zo kregen we nog een reden om te pleiten voor de Wet Openbaarheid van Bestuur. Want dit gedoe met Diana Pokie is een groot vat vol stinkende troep, een omgekieperde bronbrere truck, het stinkt en borrelt en puft van alle kanten. In een fatsoenlijk land, waar we nog zouden kunnen geloven in de eerlijkheid en oprechtheid van bestuurders, een land waarin we er blindelings van uit kunnen gaan dat zij werkelijk het beste voor hebben met alle burgers van het land, zouden wij allang de instrumenten in handen hebben om te weten wat er aan de hand is.

Maar kijk: als je echt fatsoenlijke bestuurders zou hebben, dan zou je je eigenlijk niet eens hoeven te beroepen op die (nog steeds niet bestaande) wet, maar zouden zijzelf ons vertellen wat er aan de hand is. Want je hoort je burgers te informeren over dit soort zwaarwichtige besluiten.

Waarom die ongekende haast om mevrouw Pokie van haar stoel te lichten? Waarom kon ze niet nog twee dagen aanblijven zodat ze tenminste dat ene jaar had volgemaakt? Niet dat ik vind dat ministers daar automatisch 'recht' op hebben, maar als je dit spektakel zo ziet voltrekken dan denk je: 'hmm, wat heeft ze zo gedaan dan, dat de heren partijleiders (zie je dat meervoud?) haar niet eens een leuk pensioentje gunden.'

Ze moet eieren voor haar geld hebben gekozen, beweren boze tongen, ze zouden dingen over haar gaan publiceren. Nou, wat dan? Want als Pokie inderdaad zaken heeft gedaan die niet mogen, niet kunnen, die in strijd zijn met wet en fatsoen en beginselen van goed bestuur, waarom vertel je het ons niet? Want misdaden, zeker door politieke ambstdragers, horen te worden geopenbaard. Dat is toch waar de vorige oppositie om vroeg?

En wat moeten we denken van een president die dit maar laat gebeuren en eigenlijk door zijn non-response duidelijk laat merken dat er, één jaar na zijn aantreden, bitter weinig over is van dat 'eenheid in bestuur, eenheid in leiderschap en eenheid in de dit en eenheid in de dat'. Ministeries zouden niet het eigendom zijn van partijen, zoals dat altijd het geval is geweest in coalitieregeringen, maar er zou eenheid zijn, ja, eenheid van de dit en van de dat.

Mooi niet dus. Het geval Pokie heeft geen ene draad te maken met uw belang of mijn belang, of 's lands belang. Wiens belang dan wel, dat zullen wij binnenkort merken. Maar om het fijne van dat belang te weten, om de omvang te kunnen meten, hebben we dus die wet nodig, hè. Ik dacht, ik zeg het nog maar een keer.

Meneer Mahinder Jogi, dat baken van belangenbehartiging, heeft ook veel moeite met het geval-Pokie. En ik heb moeite met meneer Jogi zijn moeite. Want wat zegt ie nu tegen Starnieuws? (https://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/65533) Zijn grootste probleem is dat de VHP al vijftig jaar of langer niets te zeggen heeft over het grondbeleid. En dat is erg, volgens meneer Jogi. Niet omdat de VHP ongelooflijk slimme, innovatieve, baanbrekende ideeën heeft over grondbeleid ten dienste van duurzame ontwikkeling en het welzijn van alle burgers of zo, welnee.

Voor meneer Jogi telt alleen de achterban van de VHP. "De belangen van partijgenoten worden totaal niet behartigd", laat meneer Jogi Starnieuws weten. In geval u dacht dat dat een slip of the tongue was ... hij had er nog een paar, zoals: "Wij hebben de president en wij hebben twintig zetels in De Nationale Assemblee. Toch kunnen we bijna niets doen voor onze achterban" en "Ook aan busvergunning kan de achterban niet geholpen worden".

Beste lezers, één jaar na het aantreden van de regering Santokhi staan we hier. Ik zal hopen dat de voorzitter van de VHP meneer Jogi een lesje zal leren over wiens belang hij zou moeten behartigen. De vraag is of de voorzitter dat zelf nog weet.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina