Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Ontslag Pokie

COMMENTAAR: Ontslag Pokie

15/07/2021 12:00

COMMENTAAR: Ontslag Pokie

 

MINISTER DIANA POKIE van Grondbeleid en Bosbeheer heeft eindelijk haar ontslag ingediend bij president Chandrikapersad Santokhi en die heeft het geaccepteerd. Dat komt niet als een verrassing, want het ontslag was twee maanden geleden al aangekondigd. De precieze reden zijn nog altijd niet bekend en die hoeft de samenleving ook niet te weten, zo schijnen president Chandrikapersad Santokhi en vooral vicepresident Ronnie Brunswijk waarschijnlijk te vinden.

Er is een niet geheel onafhankelijke commissie ingesteld die mogelijke misstanden op het ministerie moet onderzoeken. Wat daaruit is gerold, is nog onbekend. Maar die bevindingen kunnen gerust met de nodige scepsis worden genomen. Dat het niet de eigen keuze van Pokie is, maar vooral door toedoen van haar partijvoorzitter Brunswijk haar ministerkoffers mag pakken, is duidelijk. Ze lag zeer waarschijnlijk overhoop met zijn familie, wat tegen het zere been van de voorzitter en vicepresident was.

De Communicatiedienst Suriname (CDS) probeerde woensdag nog wel een zwakke verklaring voor haar ontslag te geven, maar iedereen weet dat het anders ligt. Volgens deze spreekbuis van de regering heeft Pokie haar ontslag ingediend "omdat het politieke draagvlak voor haar verdere functioneren als minister in de regering-Santokhi/Brunswijk is komen weg te vallen".

Zelf geeft de politica een andere verklaring: "Aangezien ik geen draagvlak meer geniet van de leiding van Abop om gehandhaafd te worden als minister." Dat is een groot verschil: of je geen draagvlak meer hebt van de regering onder leiding van de president, of dat je geen draagvlak meer hebt van de leiding van je eigen partij. Voor het eindresultaat maakt het niet uit, want iedereen laat haar vallen als een baksteen.

En zolang er geen controleerbare verklaring komt over de werkelijke reden van haar ontslag, is het slechts gissen. Santokhi had dat kunnen voorkomen als hij open kaart had gespeeld. Hij beloofde toch transparantie bij het aantreden van zijn dreamteam? Deze kwestie toont weer eens aan dat hij niet is opgewassen tegen Brunswijk. Immers, het is alleen de president die ministers mag ontslaan en benoemen. Voorheen gebeurde dat ook.

Onder president Desi Bouterse, die van reshuffelen bijna zijn hobby had gemaakt, bemoeiden vicepresident Ashwin Adhin (2015-2020) en Robert Ameerali (2010-2015) zich totaal niet met de benoeming van ministers en ook Jules Ajodhia (2000-2005), Ram Sardjoe (2005-2010) en Pretaap Radakishun (1996-2000) lieten dat, voor zover bekend, aan de respectieve presidenten Ronald Venetiaan (2000-2010) en Jules Wijdenbosch (1996-2000) over.

Maar Brunswijk heeft lak aan regels en bemoeit zich er wel degelijk mee. Dat Santokhi dat accepteert, geeft aan dat de verhoudingen kennelijk niet zijn zoals dat zou moeten. Waarschijnlijk zal Santokhi ook klakkeloos de door Brunswijk voorgedragen opvolger van Pokie accepteren en benoemen. Wie dat wordt zal de Abop-voorzitter volgens eigen zeggen zondag bekendmaken. De samenleving zal er niet vreemd van moeten opkijken als het iemand uit zijn eigen familiekring is, zoals het gerucht gaat. Want hij weet inmiddels dat Santokhi er de man niet naar is om tegen te stribbelen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina