Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Behoorlijke vaccinatie-achterstand in vijf districten

Behoorlijke vaccinatie-achterstand in vijf districten

15/07/2021 22:22 - Van onze redactie

Vanaf maandag wordt er in Suriname officieel gevaccineerd met Sinopharm.

Vanaf maandag wordt er in Suriname officieel gevaccineerd met Sinopharm. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De districten Marowijne, Para, Brokopondo, Sipaliwini en Coronie lopen nog behoorlijk achter als het gaat om vaccineren tegen Covid-19. Minister Amar Ramadhin, die dat donderdag zei, geeft aan dat er pogingen worden ondernomen om de vaccinatiebereidheid te verhogen. "Maar er is veel ruis, fake nieuws, veel vragen, bezorgdheden en onzekerheden."

Ondanks de terughoudendheid in de helft van de districten blikt de bewindsman "niet ontevreden" terug op de eerste vijf maanden van vaccineren. Hij geeft wel toe dat de communicatie moet worden opgevoerd, vooral in de vijf districten, inclusief het binnenland. In deze gebieden is de vaccinatiegraad nog laag.

Sinds 23 februari hebben volgens de Communicatiedienst Suriname ongeveer 212.000 personen het eerste prikje ontvangen, van wie zo'n 205.000 ingeënt zijn met het AstraZeneca-vaccin. Sinds het weekend wordt er ook gevaccineerd met het Sinopharm-vaccin, waarvan zo'n zesduizend doses al zijn toegediend. Ruim 42.000 burgers zijn volledig gevaccineerd (https://laatjevaccineren.sr/statistieken/).

Ramadhin, die verwacht dat alle mensen die nu zijn ingeënt ook het tweede prikje zullen nemen, hoopt binnen twee maanden een vaccinatiegraad van rond de 40 procent te bereiken. "We kijken niet alleen naar het aantal, maar ook naar de risicogebieden en de districten", verzekert hij.

Hij beseft dat het een uitdaging wordt en dat mensen niet van de ene op de andere dag zullen worden overgehaald om zich te laten vaccineren. "Het is de taak van het ministerie van Volksgezondheid, het BOG en diverse deskundigen om de communicatie met die gebieden op een andere manier te doen. Nu blijken er andere knelpunten in de communicatie te zijn en daarop moet worden ingespeeld."

Met het traditioneel gezag zijn er al gesprekken gevoerd en die ambtsdragers hebben hun volledige ondersteuning toegezegd. De bewindsman benadrukt dat bereidheid een proces is en van persoon tot persoon verschilt. De Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie, Unicef en het Rode Kruis Nederland stellen middelen beschikbaar voor de communicatie in de gebieden waar dat nodig is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina