Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Paho assisteert bij vaststelling Covid-19-varianten

Paho assisteert bij vaststelling Covid-19-varianten

08/07/2021 18:03 - Ivan Cairo

Paho-functionaris Sylvain Aldighieri zegt dat Suriname door de regionale organisatie wordt geholpen bij het vaststellen en in kaart brengen van de verschillende Covid-19-varianten

Paho-functionaris Sylvain Aldighieri zegt dat Suriname door de regionale organisatie wordt geholpen bij het vaststellen en in kaart brengen van de verschillende Covid-19-varianten  

PARAMARIBO - De regionale gezondheidszorgorganisatie Paho verleent technische assistentie aan Suriname bij het identificeren van de nieuwe Covid-19-varianten die opduiken. Ook wordt hulp geboden bij de uitbreiding en versterking van laboratoriumcapaciteit. Suriname heeft vanaf het begin van de pandemie op alle fronten van de aanpak hulp van Paho gekregen. Dit variëert van technische assistentie bij het vaststellen van te treffen maatregelen, “risico-communicatie” en de aankoop van strategische goederen zoals beschermende kleding en laboratoriumreagentia, stelt Paho-functionaris Sylvain Aldighieri op vragen van de Ware Tijd.

In verband met de derde besmettingsgolf wordt geassisteerd bij de behandeling van kritieke patiënten op de Intensive Care-afdelingen van de ziekenhuizen. "We hebben rechtstreeks samengewerkt met de desbetreffende ziekenhuizen in Paramaribo op het stuk van toelevering van zuurstof - en dit is een uitdaging waarmee veel landen in de regio de afgelopen maand werden geconfronteerd - in het kader van de nieuwe vormen van overdracht en de behoefte aan meer zuurstof en rationeel gebruik van daarvan", aldus Aldighieri.

Paho geeft ook rechtstreekse technische hulp bij de uitbreiding en versterking van Surinames laboratoria. Maar ook op ander vlak wordt hulp geboden. Zo wordt assistente geboden bij het inzetten van de antigeen sneltesten, vooral te gebruiken in het binnenland onder de inheemsen en marrons, maar ook bij het vaststellen van de varianten, de transmissie en de dominante overdracht van varianten. "Dus we ondersteunen bij de interpretatie en karakterisering van de varianten", aldus Aldighieri.

Intussn wacht Suriname op de eerstvolgende bezending Covid-19-vaccines uit het Covax-initiatief dat door Paho geleverd moet worden. In maart en mei zijn in totaal al 52.800 doses van het AstraZeneca-vaccin ontvangen. Rest nog een partij van 26.400 doses. Deze levering aan Suriname ondervindt echter stagnatie, zegt Paho's assistent-directeur Jarbas Barbosa. De producenten die ten behoeve van de Covax-afspraken moeten leveren kunnen niet tijdig aan de vraag voldoen. Afhankelijk van wanneer de levering aan Paho plaatsvindt zal de eerstvolgende bezending "zo snel als mogelijk" naar Suriname worden gestuurd. Behalve Suriname kampen ook andere landen in de regio met een soortgelijk probleem.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina