Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Nagelbijten

COLUMN: Nagelbijten

30/06/2021 14:00 - SERIEUS!?

COLUMN: Nagelbijten

Ivan Cairo  

Suriname zou als ik het goed heb uiterlijk eind deze maand, dus uiterlijk vandaag, moeten hebben voldaan aan de zogenoemde prior actions om het IMF-bestuur te bewegen de Staff Level Agreement die was bereikt te bekijken en eventueel goedkeuring te geven aan het steunpakket van 690 miljoen Amerikaanse dollar. Zo moesten de begroting 2021 en het Herstelplan eerst worden goedgekeurd door het parlement. Maar ook de subsidies, waaronder die van de Energiebedrijven Suriname, moesten worden afgebouwd.

En als cherry on the cake moet er een overeenkomst worden getekend tussen de governor van de Centrale Bank van Suriname en de minister van Financiën en Planning, dat de uitgaven van de overheid niet monetair zullen worden gefinancierd. Een paar keer is door onder anderen de president gezegd dat die overeenkomst "misschien de komende week al getekend zal worden". Althans woorden van gelijke strekking. Inmiddels is 'de komende week' al een paar keren gekomen en gegaan en heb ik niets gemerkt van enige ondertekening van het verlossende document.

Is de overeenkomst in het geheim getekend? Ik denk het niet. Een dergelijke gebeurtenis zal onze regering kennende niet zonder toeters en bellen en misschien zelfs groot bazuin of motyo poku plaatsvinden. De vorige tussen Gersie en Hoefdraad werd ook voor de ogen van de tv-camera's getekend. We weten inmiddels allemaal wat daarvan terecht is gekomen toen Hoefdraad de Waterkant verwisselde voor de toren aan het Onafhankelijkheidsplein. Die overeenkomst belandde in de papierversnipperaar toen de bodem van de schatkist te zien was gekomen en de geldpers werd aangezwengeld.

Intussen vertoeft Financiënminister Achaibersing in Nederland en lijkt het onwaarschijnlijk dat op deze laatste dag in juni nog iets ondertekend zal worden. Fysiek althans. Misschien gebeurt dat virtueel. Wie weet. In ieder geval gaan we enkele spannende dagen tegemoet en is het waarschijnlijk nagelbijten voor de regering in de hoop dat een verlossend bericht uit het hoofdkwartier van het IMF mag worden vernomen.

Zoveel is duidelijk dat het IMF voorlopig de enige reddingsboei is voor het land, want van dat vers en disaporakapitaal dat in containers wachtte om naar Paramaribo verscheept te worden, hebben we nog geen cent gezien. Dat het nog steeds niet zo goed gaat met 's landsfinanciën - hoewel hij niet pessimistisch klonk - moge blijken uit de uiteenzetting van minister Achaibersing onlangs tijdens de begrotingsbehandeling en de paniekwens van vicepresident Brunswijk om alvast één van de oliebronnen voor de kust te verkopen om zijn hongerig volk te voeden. Wanneer mensen honger hebben, is nagelbijten het laatste waaraan ze denken en politici zijn als de dood zo bang voor hongerige kiezers.

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina