Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voorbereiding actieplan voor uitbanning kwik

Voorbereiding actieplan voor uitbanning kwik

22/06/2021 16:16 - Ivan Cairo

Minister Sylvano Tjong Ahin heeft in het parlement gezegd dat voorbereidingen worden getroffen voor een nationaal actieplan om kwikgebruik in de kleinschalige goudwinning uit te bannen.

Minister Sylvano Tjong Ahin heeft in het parlement gezegd dat voorbereidingen worden getroffen voor een nationaal actieplan om kwikgebruik in de kleinschalige goudwinning uit te bannen. Foto: De Nationale Assemblee  

PARAMARIBO - Suriname is in oktober 2018 toegetreden tot het Minamata-verdrag dat gericht is op mondiale uitbanning van het gebruik van kwik. In dit kader wordt momenteel het Nationaal Actieplan voor de kleinschalige goudwinning geformuleerd door het Nimos in samenwerking met andere belanghebbenden. Dit actieplan moet de overheid in staat stellen de nationale eisen, behoeften, doelen en schema’s vast te stellen om het gebruik van kwik in de kleinschalige goudsector geleidelijk aan te beperken of stoppen. Dat zei minister van Ruimtelijke Ordening en Milieu, Sylvano Tjong Ahin, maandag in het parlement.

Voornoemd plan dient december dit jaar te zijn geformuleerd en overhandigd aan het ministerie. Het actieplan is een aanvulling op een ander project, dat streeft naar verbetering van het milieumanagement in de mijnbouwsector in Suriname, met name kleinschalige goudwinning, die de grootste veroorzaker is van ontbossing in het land en bijdraagt aan het verlies van biodiversiteit, klimaatverandering, niet-duurzaam land-, water- en bosbeheer.

Het project zal beleids- en institutionele beperkingen ten behoeve van het beheer van de kleinschalige goudsector sector, aanpakken en een gunstig klimaat creëren voor de verspreiding van milieuverantwoorde mijnbouwmethoden, zegt Tjong Ahin. Intussen zijn in samenwerking met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen negen plekken geïdentificeerd in het zogenoemde Greenstone Belt van Suriname, waarop mijnbouw trainingscentra zullen worden opgezet en in operatie gaan.

Vanuit deze trainingscentra zal, aldus de bewindsman, een verbeterde coördinatie van overheidswerkzaamheden geschieden. Daarnaast zal ook de introductie en de demonstratie van milieuverantwoorde mijnbouwpraktijken en technologieën plaatsvinden. Binnen anderhalf jaar, tussen nu en december 2022, moeten drie trainingscentra zijn opgezet en in operatie zijn, waarbij de eerste in Brokopondo komt. Momenteel, wordt gewerkt aan de bemensing waarbij zowel lokale als buitenlandse milieudeskundigen, sociale wetenschappers en mijnbouwkundigen zullen participeren.

Assembleeleden wilden ook van de regering weten hoeveel kwik in de goudwinning wordt gebruikt. De hoeveelheid kwik die wordt gebruikt is niet bekend, zegt de minister, omdat er geen officiële import van kwik plaatsvindt. "Wat wel bekend is, is dat de goudsector zorgt voor de grootste hoeveelheid aan emissies door kwik in de lucht en in onze wateren. Deze informatie is vast gesteld in het in 2019 gepubliceerd onderzoek in het kader van de National Inventory of Mercury."

Minister Tjong Ahin voegde eraan toe dat er wel schattingen zijn gemaakt en die melden een hoeveelheid tussen de 40.000 en 60.000 kilo per jaar. "Vanwege het feit dat steeds meer goud wordt gezocht in hardere aarde stijgt de behoefte aan kwik per kilogram goud", aldus de bewindsman. 

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina