Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ik weet niet bij wie ik verhaal moet halen'

Bootdrama nog net voorkomen op Boven-Suriname

10/06/2021 18:06 - Samuel Wens

Bootdrama nog net voorkomen op Boven-Suriname

Boten op aanmeerplaats Atjoni. Eerste links is een NVB-boot (met vlag).  

BOVEN-SURINAME - "Ik voelde een zware trilling en de buitenboordmotor maakte een niet te beschrijven geluid bij het opvaren van de Felulasivallen", vertelt Margriet Josafath (33) met nog bevende stem. "De boot brak onmiddellijk in tweeën en we raakten allemaal te water, ook mijn zoontje van vier." Ze wordt weer helemaal emotioneel ervan en haar stem breekt. Want ze hebben doodsangsten uitgestaan.

Het liep maandag uiteindelijk allemaal goed af en ternauwernood deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. "Als anderen op dat moment niet waren komen aanvaren, dan waren we allen vergaan", weet Josafath zeker. De tien passagiers en de motorist werden met heel veel moeite uit hun benarde situatie gered. Het waren ondernemer Maikel Petrussi uit Botoposi en twee andere bootslui die hen te hulp schoten. Zij werden kletsnat maar heelhuids vervoerd naar Botopasi.

Josafath heeft schrammetjes overgehouden aan de bijna-bootdrama. "Ik weet niet bij wie ik verhaal moet halen, wie mij moet vergoeden", zegt zij. Voorraden als rijst, suiker, blom en mobiele telefoons verdwenen in de diepte. Niet al te zware tassen konden worden opgevist. Van een passagier is de nat geworden laptop onbruikbaar geraakt.

Het gaat om de lantiboto - overheidsboot van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) - van motorist Roberto Waipoe, die de route tussen Atjoni en Botopasi onderhoudt. Dit wordt bevestigd door NVB-coördinator Presley Doekoe. Volgens hem zijn de passagiers die reizen met de boten, inclusief de negentien van NVB, niet verzekerd. "Men reist op eigen risico en dat geldt ook voor hun goederen", verduidelijkt hij.

Doekoe vertelt dat Waipoe tegen een rots is aangevaren bij de Felulasivallen nabij toeristenoord Knini Paati, niet ver van het dorp Nieuw-Aurora. "Vanwege de hoge waterstand lijkt het niet denkbaar dat een boot kapseist", vertelt hij. "Maar de motorrist heeft bij het opvaren van de sula een te snelle linkse beweging met zijn buitenboordmotor gemaakt en kwam daardoor op een rots terecht, blijkt uit ons onderzoek."

Ondanks de total lockdown onderhouden boten op de maandag, woensdag en vrijdag de route tussen Atjoni en de dorpen stroomopwaarts in het Boven-Surinamegebied. Dus ook de boten van het NVB negeren de lockdownmaatregelen. Maandag gingen de onfortuinlijke passagiers, woonachtig in Botopasi, inkopen doen in Atjoni. Dat is een vaartijd van ruim twee uren. De buitenboordmotor bleef behouden maar de boot is verloren en heeft SRD 25.000 gekost.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina