Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Psychologen naar ziekenhuizen voor mentale ondersteuning

Psychologen naar ziekenhuizen voor mentale ondersteuning

04/06/2021 08:06 - Arjen Stikvoort

Donovan Isselt zegt dat de uitklep voor mensen in de zorgsector nodig is.

Donovan Isselt zegt dat de uitklep voor mensen in de zorgsector nodig is. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De derde coronagolf vergt veel fysieke en mentale inspanning. Zorgpersoneel draait al maandenlang overuren, waarbij de geestelijke boog soms ook hooggespannen is. De Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO) neemt vanaf vrijdag het initiatief om psychologische steun te bieden in de ziekenhuizen die met Covid-19-zorg belast zijn. "Het is heel belangrijk dat er een uitlaatklep komt voor hen, zodat de mentale druk minder wordt", zegt bestuurslid Donovan Isselt.

De roep om mentale ondersteuning is groot vanuit de intensive care afdelingen, vertelt Isselt. "Artsen en verpleegkundigen staan onder enorme druk en stress. De besmettingen nemen toe en de doden houden aan. Hetgeen zich voordoet in de ziekenhuizen heeft een enorme impact op de mensen hun mentale gesteldheid."

De SVPO heeft een protocol uitgerold. Alle ziekenhuizen die Covid-19-zorg verlenen krijgen vanaf vrijdag een psycholoog op bezoek. "Het is de bedoeling dat we de ochtend- en middagshift vijftien minuten met het zorgpersoneel in gesprek gaan. We gaan evalueren hoe het is gegaan, we staan stil bij hoe zij zich voelen en wat ze tijdens hun shift hebben meegemaakt."

Mensen die extra willen praten, krijgen daar ook de ruimte voor. Die uitlaatklep is volgens Isselt van wezenlijk belang. Niet alleen zal dat zorgen voor het 'rechargen', ook zal het de mentale issues en de grote stress, waarmee het personeel al langer dan een jaar mee kampt, helpen verminderen en de motivatie voor het werk erin houden. Het initiatief is in het leven geroepen om uitval van het noodzakelijke zorgpersoneel in deze tijd zo laag mogelijk te houden, verklaart Isselt.

ICU-verpleegkundige Loraine der Meer werkt veel met Covid-19-patiënten. Ze is blij met het initiatief. "We hebben al zoveel te maken met overuren, vermoeidheid en stress. Dan is het juist goed als je even je hart kan luchten. Dat hebben we echt nodig." Na een week komt er een evaluatie, zegt Isselt.

Er ligt ook een taak voor de leidinggevenden en de maatschappelijk werkers van de zorginstellingen om deze mentale steun te blijven geven. De tools hiervoor worden door de psychologen aangereikt. Voor extra hulp wordt er een traject uitgestippeld. Zijdelings zal de SVPO betrokken blijven.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid staat achter het initiatief. Er wordt gekeken of er met het Mungra Medisch Centrum in Nickerie via Zoomsessies psychologische ondersteuning aan het zorgpersoneel kan worden gegeven. "Want we weten hoe belangrijk ons zorgpersoneel is. Daar moeten we ons over ontfermen. Los van de fysieke gezondheid, is de mentale gesteldheid evenzo belangrijk", aldus Isselt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina