Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Opvallende historische objecten voor verder onderzoek

Opvallende historische objecten voor verder onderzoek

28/05/2021 10:02 - Audry Wajwakana

De Nederlandse antiekverzamelaar Karel Jan Breukhoven heeft enkele spullen uit de negentiende eeuw geschonken aan het directoraat Cultuur.

De Nederlandse antiekverzamelaar Karel Jan Breukhoven heeft enkele spullen uit de negentiende eeuw geschonken aan het directoraat Cultuur. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "Ik hoop dat anderen zich ook geroepen voelen om oude spullen die zij bezitten, maar eigenlijk gemeenschap goed zijn, aan het directoraat af te staan." Dat zegt de Nederlandse antiekverzamelaar Karel Jan Breukhoven (80), die op 17 mei enkele historische objecten uit het begin van de negentiende eeuw uit zijn eigen collectie aan het directoraat Cultuur heeft geschonken. Het gaat onder meer om een oude melkbus, een stenen schaal en schoeisel.

Breukhoven hoopt dat er onderzoek naar de spullen wordt gedaan om hun datering te achterhalen. Daarnaast wil hij zijn bijdrage leveren aan het culturele erfgoed van Suriname. Tot de donatie behoren slavenschoenen die volgens de antiekverzamelaar mogelijk van zijn betovergrootmoeder zijn geweest.

Zijn betovergrootvader kwam tijdens de koloniale periode als militair naar Suriname en werd verliefd op een tot slaafgemaakte vrouw. Na zijn dienstperiode nam hij haar mee naar Nederland, waar hij met haar trouwde en drie kinderen kreeg. Wanneer dit alles heeft plaatsgevonden is voor Breukhoven een raadsel, omdat de documenten verloren zijn gegaan tijdens de grote watersnood van Nederland in 1953.

Breukhoven, een professor in de natuurgeneeswijze, kwam vijftien jaar geleden voor het eerst naar Suriname en bleef er sindsdien hangen. Het verhaal dat zijn betovergrootvader met een tot slaafgemaakte vrouw is getrouwd, werd voor hem versterkt toen hij jaren geleden een kist met oude schoenen uit Suriname van een oudoom vond. Die 'slavenschoenen' heeft hij afgestaan aan het directoraat Cultuur.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina