Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Consumentenprijzen met 3,5 procent gestegen

Consumentenprijzen met 3,5 procent gestegen

25/05/2021 05:54 - Van onze redactie

Consumentenprijzen met 3,5 procent gestegen

 

PARAMARIBO - Vlees en vleesproducten, boter, oliën en vetten, melk, melkproducten en eieren zijn in april het meest gestegen in vergelijking met maart. Op basis van voorlopige cijfers heeft de stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) maandag vastgesteld dat de consumentenprijzen in april overall met 3,5 procent zijn gestegen ten opzichte van maart. In vergelijking met een jaar terug vielen de prijzen 44,4 procent hoger uit.

De consumentenprijsindex (CPI) is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten 316 items in Surinames CPI-pakket. Van de subgroepen blijken met name vlees en vleesproducten en boter, oliën en vetten fors te zijn gestegen tussen maart en april dit jaar met maandinflaties van respectievelijk 11,1 om 14,7 procent. Daarna volgt melk, melkproducten en eieren met 7,3 procent. Vruchten en groenten waren 5,7 procent duurde.

Aangegeven wordt dat het om prijzen gaat die zijn opgenomen tussen 1 en 30 april dit jaar bij in totaal ongeveer 630 meetmomenten in zeven van de tien districten: Paramaribo en Wanica (bij ongeveer 170 meetpunten), Nickerie inclusief Wageningen (ongeveer 115), Coronie en Saramacca (ongeveer 105), Commewijne (ongeveer 120) en Para (ongeveer 120). Het ABS erkent dat er vaak ongenoegen is bij diverse partijen en noemt specifiek de overheid, die vaak van oordeel is dat de inflatie (te) hoog is en onvoldoende de door haar (en de Centrale Bank) getrooste inspanningen tot uiting brengt.

Aan de andere kant zijn er de vakbonden (en andere consumenten) die vaak ook van oordeel zijn dat het gepubliceerde gemiddelde cijfer verschilt van wat ze ervaren.  Het ABS bekijkt ook de 'prijsbewegingen', waarbij het gedrag van de 316 individuele items in het CPI-pakket wordt beschreven. In april was de inflatie vergeleken met april 2020 44,4 procent. "Als naar de individuele items wordt gekeken hebben die prijsbewegingen van tussen de -41 procent en +356 procent laten zien. Van mei 2019 tot en met vorige maand lag de prijsbewegingen tussen -53 procent en +784 procent. De CPI en inflatie over mei worden op 23 juni bekendgemaakt.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina