Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Zeg nee!

COMMENTAAR: Zeg nee!

25/05/2021 12:00

COMMENTAAR: Zeg nee!

 

ER HEERSTE ÉÉN jaar terug een sfeer van euforie in Suriname. Er was gekozen voor nieuw leiderschap en de slopers – de regering-Bouterse/Adhin - zou niet meer terugkeren. De VHP van de sterke Chandrikapersad Santokhi en de Abop zouden de ontwikkeling van het land planmatig aanpakken en de bevolking zou over een jaar een ander Suriname tegemoet kunnen zien.

Enkele maanden verder - 12 juli - werd het regeerakkoord getekend en de regering zou beginnen. Het is niet eerlijk om te doen alsof er sindsdien niets is gebeurd, dat is niet zo. Er is met prudent financieel beleid structuur gekomen in het financieel beheer van de overheid en er zijn harde noten gekraakt. Wat wel zo is, is dat er veel meer was beloofd, maar de beleidsmakers zeggen dat ze niet wisten dat wat ze zouden aantreffen zo erg zou zijn. Dus zelfs daarvoor begrip, immers het zijn geen makkelijke kwesties, maar zaken die diepgaande analyses van ter zake deskundigen vragen.

Maar en er is een levensgrote maar; het volk heeft ook de corruptieve handelingen van de vorige regering weggestemd. Immers, er is door de VHP ook actie gevoerd tegen het beleid van Bouterse om familie en vrienden te accommoderen in posities in het land. Ook het getekend regeerakkoord staat vol van kreten als "eenheid in beleid", "depolitisering van functies en ministeries" en een "ethische code voor ambtenaren en staatsdiensten". Deze regering zou - op papier in ieder geval - zodanig regeren dat de burger zich moraal ethisch gesterkt zou voelen.

En de eerlijkheid moet ook de regering gebieden toe te geven dat vriendjespolitiek achterwege laten, toch wel een heel stuk makkelijker is dan het financieel-economische debacle van het land oplossen. Dat vereist alleen maar veel politieke wil en uit zich in het niet aannemen van grote lappen grond: zeg nee. Het niet benoemen van vrouw en kinderen op het kabinet: zeg nee. En het niet benoemen van jouw jongere broer in de rvc's van Havenbeheer, SLM, EBS en Staatsolie en aanstellen als directielid bij de EBS en benoemen tot voorzitter van het stichtingsbestuur bij Herkeuringen Motorrij- en voertuigen Suriname: zeg nee!

Eén woord van drie letters die vaker zou moeten worden gebezigd om het geloof in land en volk niet te verliezen. Hoe moeilijk kan het zijn om te zeggen: nee! Wat nog erger is, is de onwil om de fout in te zien. Santokhi zegt in gesprek met de Ware Tijd dat hij dacht dat nepotisme is "als alleen eigen familieleden in vooruitgeschoven posities worden benoemd". Brunswijk zegt in woorden van gelijke strekking: "mijn broertje kreeg er maar vijf".

Met andere woorden, de twee hoogste functionarissen in Suriname zijn niet bereid af te stappen van deze manier van slecht bestuur. Het ironische is dat zij weigeren te doen wat in de ogen van de gemeenschap goed is, maar wel van de samenleving verwachten in te zien dat zij voor het volk hun uiterste best doen. Dat is de intelligentie van de bevolking om zeep helpen en dat na amper één jaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina