Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuwe beelden vrijheidsstrijders 'illegaal' op Baba en Mai-plein

Nieuwe beelden vrijheidsstrijders 'illegaal' op Baba en Mai-plein

24/05/2021 10:49 - Audry Wajwakana

De beelden van de vrijheidsstrijden zijn zonder toestemming geplaatst op het Baba en Mai-plein.

De beelden van de vrijheidsstrijden zijn zonder toestemming geplaatst op het Baba en Mai-plein. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - De drie nieuwe - nog in doeken gewikkelde - beelden zijn buiten de juiste procedure op het op het Baba en Mai-plein geplaatst door de Stichting Hindostaanse Immigratie (SHI). Het directoraat Cultuur, de Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) en Stichting Monumentenzorg zijn niet op hoogte gesteld over de veranderingen, waarvoor de stichting een vergunning voor moet krijgen.

Het plein valt onder de Unesco Werelderfgoedsite, waardoor bij veranderingen of het plaatsen van beelden toestemming nodig is van het directoraat. "Voor de erfgoedinstanties is dit een bittere zaak, omdat de stichting ook niet formeel bij de districtscommissaris is geweest", zegt Johan Roozer, beleidsadviseur Cultuurerfgoed van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, gepikeerd.

Links van het Baba en Mai-monument zijn de drie standbeelden van de vrijheidsstrijders Ramjanee, Raygaroo en Mathura op een betonnen platform geplaatst. Het ligt in de bedoeling dat deze beelden op 5 juni bij 148 jaar herdenking Hindostaanse immigratie worden onthuld.

SHI-ondervoorzitter Ramon Jawalapersad zegt tegen de Ware Tijd dat sinds vorig jaar juni de organisatie het besluit heeft genomen om het plein met nog meer vrijheidsstrijders te verrijken. De enige instantie die hij hiervoor telefonisch op de hoogte stelde was districtscommissaris Paramaribo Noordoost Ricardo Bhola, die de stichting ook zijn goedkeuring gaf.

Ook het kabinet van de president werd als 'goede buur' op de hoogte gesteld. "We zijn al een tijdje op het plein bezig en niemand heeft ons aangeschreven. Als we verkeerd bezig zijn moeten we het corrigeren. Ook wij zitten in een maatschappij waar er regels zijn die we gewoon moeten volgen", zegt Jawalapersad tegen de Ware Tijd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina