Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • KPA-rekruten teleurgesteld in korpsleiding

KPA-rekruten teleurgesteld in korpsleiding

14/05/2021 14:07 - Jason Pinas

13 januari 2020: Regillio Blijd, hoofd van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (r), spreekt de rekruten toe bij aanvang van de Elementaire Algemene Opleiding.

13 januari 2020: Regillio Blijd, hoofd van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (r), spreekt de rekruten toe bij aanvang van de Elementaire Algemene Opleiding.  

PARAMARIBO - Rekruten van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) die nu nog in opleiding zijn, voelen zich ernstig benadeeld door korpshoofd Regillio Blijd en overige leidinggevenden. De nieuwe lichting is in 2019 aangetrokken en wordt sinds begin vorig jaar klaargestoomd, maar is tot nu toe niet officieel toegelaten tot de dienst.

Volgens enkele ontevreden rekruten die uit vrees voor rancune niet bij naam genoemd willen worden, was afgesproken dat de groep uiterlijk december 2020 zou worden beёdigd. Door met name de coronapandemie is dat nog niet gebeurd. "We begrijpen dat er Covid is, maar het duurt echt te lang. We zijn nu al bijna twee jaar bezig en hebben nog geen duidelijkheid wanneer we worden beёdigd", luidt de klaagzang tegenover de Ware Tijd.

Door meerdere onderbrekingen van de lessen zijn van de zes modules die binnen een jaar moesten worden afgerond, slechts drie gevolgd door de rekruten. Omdat het hen te lang duurt, willen de nieuwelingen graag een verkorte opleiding. Een brief met voorstellen aan korpshoofd Blijd heeft niet het gewenste resultaat geleverd. "Hij heeft geen open oor voor ons. Er is niemand die voor ons opkomt", beweren de teleurgestelde rekruten.

Ze zijn geen lid van de bond, die daardoor niet voor de groep kan opkomen. De bijkans tachtig man overweegt daarom bij vicepresident Ronnie Brunswijk aan te kloppen voor een oplossing. Een ander zorgpunt is dat de nieuwelingen al worden ingezet, terwijl ze nog niet zijn beёdigd. "Wij moeten het werk doen en de penitentiaire ambtenaren zitten gewoon te kijken. Maar we mogen niets zeggen. We worden uitgebuit."

De vergoeding van ongeveer SRD 2.000 is volgens hen ook veels te weinig. "Alles wordt duur in de winkel, het geld dat we krijgen is niet genoeg." KPA-woordvoerder Wendel Pinas zegt dat het inzetten van rekruten geen nieuwigheid is. Hij wijst erop dat dit slechts is bedoeld om de vaardigheden van het werk aan te leren.

Pinas geeft toe dat de opleiding iets langer duurt dan normaal. De stagnatie heeft volgens hem te maken met de coronapandemie. "Het ministerie is nu samen met de korpsleiding bezig mogelijkheden te zoeken om deze opleiding heel snel af te ronden. Het gaat om meer dan tachtig mensen en je kan door Covid-19 niet iedereen in één lokaal onderbrengen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen