Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Medicatieprobleem PCS: 'Dit is net een ramp'

Medicatieprobleem PCS: 'Dit is net een ramp'

03/05/2021 05:50 - Gilliamo Orban

Minister Amar Ramadhin tijdens zijn ontmoeting met directie van het PCS.

Minister Amar Ramadhin tijdens zijn ontmoeting met directie van het PCS. Foto: Volksgezondheid  

PARAMARIBO - Het tekort aan medicijnen bij het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) is ook te merken bij de stichting Bureau voor Dak- en Thuislozen (BDT) te Latour. De cliënten die medicijnen hard nodig hebben, ervaren duidelijk waarneembare problemen. “De mensen krijgen krampen, beven, kwijlen en zijn soms niet te verstaan. Dit is net een ramp voor hen”, zegt een bron tegen de Ware Tijd.

Er melden zich regelmatig nieuwe mensen aan bij de stichting, mogelijk omdat het PCS hen niet kan opnemen voor observatie. "De vijftig broden die we elke morgen uitdelen, zijn in een mum van tijd op." Hierdoor kan niet eenieder een ochtendmaaltijd krijgen. Dit leidt tot boosheid bij zij die buiten de boot vallen. "Ze schelden je uit alsof ze je moeder kennen."

Psychotische patiënten kunnen volgens medisch directeur Rudi Dwarkasing van het PCS mogelijk vanaf deze week weer voor observatie worden opgenomen. De instelling heeft intussen zeven van de twintig benodigde medicijnen gekregen die noodzakelijk zijn voor de dienstverlening. De voorraad is voor twee maanden.

De bron hoopt dat het probleem rond de medicijnvoorziening inderdaad snel wordt opgelost, aangezien het bureau niet veel voor de mensen kan doen. Dit komt vooral omdat door Covid-19 het een risico is om mensen op te vangen of andere hulp te bieden.

Kenneth Ligeon, coördinator van BDT Latour, erkent dat sommige cliënten lijden door het medicatieprobleem. Zij worden gebracht naar PCS. Hij heeft ervaren dat ze, ondanks het medicijntekort, tenminste een spuitje krijgen. In tegenstelling tot wat er wordt beweerd, heeft hij niet gemerkt dat er vanwege het probleem met de medicijnvoorziening meer geestesgestoorde personen bij de stichting hebben aangeklopt.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft dinsdag een werkbezoek gebracht aan het PCS waarbij algemeen directeur Raj Jadnanansing en zijn medisch directeur Rudi Dwarkasing over het beleid en de toekomstplannen hebben verteld. Daarbij kwamen ook aan de orde problemen van geldtekort en medische voorzieningen van het personeel.

De Communicatiedienst Suriname (CDS) bericht dat de minister heeft beloofd te werken aan een oplossing van knelpunten. Ramadhin stelde voor om samen het beleidsplan van de instelling vorm te geven en te evalueren. Hij vroeg, aldus de CDS, de directie "om alle financiële problemen die in lijn staan met Covid-19 aan het ministerie te rapporten".

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina