Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Mogelijke ramp overvolle ICU geen ver-van-mijn-bedshow’

‘Mogelijke ramp overvolle ICU geen ver-van-mijn-bedshow’

12/04/2021 15:54 - Amanda Palis

‘Mogelijke ramp overvolle ICU geen ver-van-mijn-bedshow’

 

PARAMARIBO - Hoewel hij de verwarring en het wantrouwen in de samenleving rond de verscherping van de Covid-19 enigszins begrijpt, onderstreept Rakesh Gajadhar Sukul dat er sprake is van “een zeer ernstige situatie”. De directeur Volksgezondheid - zelf arts - gaat in gesprek met de Ware Tijd zelfs zo ver door te stellen dat een mogelijke ramp met overvolle ICU’s “geen ver-van-mijn-bedshow” is.

De directeur krijgt bijval van epidemioloog Ingrid Krishnadath. Ze wijst erop dat de data aantonen dat er de afgelopen twee weken een duidelijke toename is te merken in de positieve gevallen. "De 'variants of concern' - Britse, Zuid-Afrikaanse en Manaus-variant - zorgen voor een snellere transmissie. Dit vertaalt zich in meer gevallen in een korte tijd", legt de specialist uit. Van de al vastgestelde cases met deze varianten zijn er veel mensen getraceerd en geïsoleerd, maar lang niet iedereen.

Ingrid Krishnadath Covid -19 Persconferentie

Een zorgpunt blijken de kinderen te zijn. Krishnadath: "Bij de eerdere golven zijn er altijd een paar kinderen geweest, maar deze keer is bij het begin van de golf het percentage van kinderen groter dan voorheen." Dat is genoeg reden om de maatregelen te verscherpen. Zij wijst erop dat het enige doel daarvan is de samenleving beschermen. "De zaak is ernstig vandaar ons advies naar de regering als medische technici."

Gajadhar Sukul maakt zich ook zorgen om de "al fragiele gezondheidszorg", zeker omdat de ziekenhuizen al in economisch zwaar weer verkeren. De directeur zegt dat de lockdown ruimte geeft om meer tijd te winnen om zo de mogelijke transmissies te vertragen. "We weten dat er normaal in het weekend meer sociale beweging is en dus meer kans op transmissie. Met de nieuwe varianten erbij kan dat veel sneller gaan dan we aan kunnen. Daarom is de boodschap aan mensen om zich - als het niet nodig is - niet op straat te begeven."

De kritiek op het vertrek van minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid en diens collega Albert Ramdin (Binnenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking) is niet aan de directeur voorbijgegaan. Echter, hij wil niet reageren of de timing van Ramadhin om nu met zijn gezin naar Miami te gaan de juiste is. "Het werk gaat gewoon door", wil Gajadhar Sukul wel kwijt. "Er zijn duidelijke instructies achtergelaten en er zijn genoeg deskundigen aanwezig. We blijven het samen doen."

Het ministerie van Volksgezondheid heeft zaterdagmiddag nadat de kritiek was losgebarsten in een persbericht aangegeven dat de minister en zijn gezin "volledig op eigen kosten" zijn afgereisd. De bewindsman is van 10 tot 20 april afwezig. "De minister is, na overleg met het staatshoofd, in deze periode voor privé plichtplegingen rakende zijn professie in het buitenland", aldus het persbericht. Krishnakoemarie Mathoera, minister van Defensie, zal waarnemen op Volksgezondheid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina