Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bezoek Babunsanti drukt Stinasu met neus op feiten

Bezoek Babunsanti drukt Stinasu met neus op feiten

09/04/2021 18:44 - Jason Pinas

Bezoek Babunsanti drukt Stinasu met neus op feiten

Foto: Jason Pinas  

GALIBI - Dat de huidige leiding van de Stichting Natuurbehoud Suriname(Stinasu) nu meer dan ooit met grote uitdagingen te kampen heeft, is woensdag nóg duidelijker geworden. Directeur Kenneth Cyrus bracht samen met een team van directieleden en milieuactivist Erlan Sleur een bezoek van aan het natuurreservaat en toeristisch oord Babunsanti te Galibi. De bedoeling: poolshoogte nemen om een beeld te krijgen van noodzakelijke renovaties in het kamp. Het werd een onaangename verrassing.

De schade, zowel aan de gebouwen als op het terrein zelf is aanzienlijk. "Dit is gewoon erg en heel triest", reageerden de delegatieleden geschokt. De Warana lodge waar vroeger toeristen logeerden staat op instorten en vleermuizen hebben het gebouw intussen overmeesterd. "We gaan hier ontzettend veel werk moeten doen. Misschien gaan we zelfs terug moeten komen om weer te kijken hoe we verder moeten", benadrukt Cyrus tegenover de Ware Tijd. Hij heeft om die reden ook een aannemer meegenomen om de totale schade vast te stellen, zodat er een offerte opgemaakt kan worden.

Op de vraag hoe Babunsanti in zo een vervallen staat is geraakt wil de directeur liever geen antwoord geven, omdat hij niemand tegen de schenen wil schoppen. "Elk antwoord op die vraag zou een klap in het gezicht van mijn voorgangers zijn en dat doe ik niet. Ik beoordeel wat ik nu zie en dat is dat het zwaar verwaarloosd is. Ik kijk dus wat we nu eraan kunnen doen om zo snel als mogelijk leven hierin te blazen", onderstreept Cyrus. Hij wil binnen enkele maanden weer toeristen en recreanten op het oord zien.

De directeur zegt dat de Brownsberg, Raleighvallen, Matapica en het Coesewijnegebied, die ook onder toezicht van de stichting vallen ook veel aandacht en werk nodig hebben om in hun oude glorie hersteld te worden. Voor Raleighvallen, Brownsberg en Babunsanti moet Stinasu de handjes ophouden voor donateurs. Wanneer deze drie plaatsen op gang zijn gekomen en zichzelf kunnen bedruipen, kunnen zij de overige twee plekken een duw in de rug geven.

Hoewel de directeur moedeloos is door de huidige staat van Babunsanti, gaat hij niet bij de pakken neerzitten. Cyrus: "ik houd van aanpakken, bedenken en ontwikkelen. Dus ik ben deels wel terneergeslagen, maar aan de andere kant ook gemotiveerd om direct te beginnen met werken zodat we dit kunnen brengen naar wat het moet zijn. En dat weegt zwaarder."

Hij haast zich te zeggen dat Stinasu geen geld heeft, dus geheel afhankelijk is van subsidies. De organisatie heeft namelijk al een jaar geen inkomsten. Volgens Cyrus is de steun vanuit de overheid nog net genoeg om de salarissen van de ongeveer zestien medewerkers van de stichting te betalen. "Onze situatie is erbarmelijk en uitdagend. Maar dan nog ben ik gemotiveerd. Dit is een unieke plek in Suriname en het is geld waard. Nu moeten we alleen nog het geld eruit halen."

Wanneer de primaire activiteiten, zoals de bescherming van schildpadden en hun eieren, die ze op dit strand leggen en onderzoek naar deze dieren weer op volle toeren draaien, is Cyrus ervan overtuigd dat Babunsanti haar oude glorie zal herkrijgen. Het streven is om binnen een jaar dat niveau weer te halen. Op dit moment is de directeur drukdoende financiële middelen bij elkaar te schrapen, zodat de renovatie binnen niet al te lange tijd kan aanvangen.

Share on Facebook    Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina