Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bazo-kaart blijft heikelpunt voor burgers

Bazo-kaart blijft heikelpunt voor burgers

07/04/2021 21:12 - Gilliamo Orban

Het gebouw waarin de afdeling Basiszorg van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is gevestigd.

Het gebouw waarin de afdeling Basiszorg van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting is gevestigd. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Hoewel de regering een taskforce heeft ingesteld om de perikelen van de basiszorg en Bazo-kaarten aan te pakken, wil hoofdkapitein Carlo Sampi van Nieuw Aurora in het Boven-Surinamegebied dat de problemen zo snel als mogelijk worden opgelost. Hij ervaart dat vooral mensen uit het binnenland bijna elke maand enorme kosten moeten maken om zaken met betrekking tot hun medische verzekering te komen regelen in Paramaribo.

"Ik ben momenteel in de stad om mijn Bazo-kaart in orde te maken en de vervoerskosten (in beide richtingen) zijn SRD 600. Ik heb mijn kaart nog niet gekregen en moest naar de dokter bij wie ik SRD 480 moest neertellen", vertelt Sampi aan de Ware Tijd. Voor mensen die verder het binnenland in wonen, zullen de kosten veel hoger uitvallen. Door de ontstane situatie, kunnen volgens Sampi doden vallen.

Burgers moeten drie weken wachten om hun kaart te krijgen. "De mensen kunnen niet naar de arts, als ze geen geld hebben", zegt hij. Dit probleem heeft hij vorige maand aangekaart bij minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid toen die een bezoek bracht aan het Boven-Surinamegebied. Sampi heeft toen voorgesteld dat kaarten moeten gelden voor zes maanden of éé jaar. "Elke keer moeten de mensen veel geld uitgeven en dat hebben ze niet", klaagt hij.

Sampi geeft aan dat tijdens de vorige regering de mensen niet langer dan één of twee dagen wachtten op hun verzekeringspasje. Hij merkt op dat het gaat om een landelijk probleem, uitgaande van de drukte die hij heeft waargenomen bij de afdeling Basiszorg aan de Gemenelandsweg. "Dit is niet normaal. Er moet anders gewerkt worden", vindt de hoofdkapitein.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina