Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Brunswijk: 'Wi e syi taki a systeem no e waka'

Brunswijk: 'Wi e syi taki a systeem no e waka'

27/03/2021 09:56 - Jason Pinas

Vicepresident Ronnie Brunswijk.

Vicepresident Ronnie Brunswijk. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk is na ruim acht maanden regeren niet helemaal tevreden over de gang van zaken in het land. Vooral de prijzen in de winkels gaan niet aan hem voorbij, maar hij is ervan overtuigd dat het goed komt en heeft de burgerij opnieuw gevraagd om geduld te hebben. “Als ik kijk naar wat we hebben overgenomen dan ben ik tot nu toe tevreden. Maar de gemeenschap zegt dat niet. Ala dey den sma e bari want alles wordt duurder.”

De vp heeft begrip voor de kritiek en dat de mensen geen geduld meer schijnen te hebben ondanks eerdere oproepen van hem en president Chandrikapersad Santokhi. Het staatshoofd heeft op 28 oktober tijdens een persconferentie beloofd dat er vanaf begin dit jaar financiёle verlichting te merken zou zijn. Daardoor zou ook de sociaal-economische druk waaronder de samenleving gebukt gaat minder worden. Dat is tot nu toe uitgebleven. Brunswijk: "We willen ook niet dat de mensen verhongeren. Maar efu ala sani e kon diri dan begrijp ik vast wel dat het geduld van de mensen op raakt. Wi e syi taki a systeem no e waka leki fa a musu de."

Ondanks alle tegenslagen waarmee de regering worstelt heeft de vicepresident goede hoop op verbetering. De regering blijft hopen op een succesvolle afloop van de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en het Frans adviesbureau Lazard. Daarnaast wordt geprobeerd om 'fresh capital' binnen te brengen. "Als IMF komt, Lazard slaagt en fresh capital wordt gerealiseerd dan gaan we verlichting brengen voor de mensen", verzekert Brunswijk.

Intussen is bekend dat Lazard die namens Suriname onderhandelt met Oppenheimer nog geen overeenstemming heeft kunnen bereiken over een schuldherschikking. Het uitstel dat eerder was bereikt is op 24 maart verstreken. Op het verzoek van de regering om dit uit te stellen naar 10 mei is nog geen positieve reactie gekomen van Oppenheimer. De beleggers van de bank willen namelijk meer informatie over het financiёle reilen en zeilen in Suriname en hoe de regering denkt de economie te structureren.

Ook de financiële injectie vanuit IMF komt niet zo snel van de grond. De regering ging er aanvankelijk van uit dat deze overeenkomst al in februari beklonken zou zijn. Het fonds is echter nog niet tevreden over vooral het koersenbeleid. IMF vindt dat de wisselkoers helemaal vrij gelaten moet worden terwijl de regering nog even wil wachten daarmee. Brunswijk zegt dat het beleid uitgebreid zal worden geëvalueerd. "We zijn hier om het volk te helpen. Dus we moeten zodanig regeren dat het volk het beter heeft. We doen ons best en na een jaar zullen we evalueren om te zien hoe ver we zijn gekomen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina