Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Achaibersing onthult vliegtuigaankoop via SPSB

Minister Achaibersing onthult vliegtuigaankoop van 443.685 US dollar via SPSB

24/03/2021 00:00 - Wilfred Leeuwin

Minister Armand Achaibersing.

Minister Armand Achaibersing. Foto: CDS  

PARAMARIBO - Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft aan het eind van de assembleevergadering dinsdagavond de onthulling gedaan van een vreemde aankoop van een Cessna-vliegtuig door de vorige regering. Het toestel zou zijn aangeschaft met gelden van het ministerie van Financiën op een rekening bij de Surinaamse Postspaarbank (SPSB).

De minister las het parlement een brief voor die is gericht aan Ginmardo Kromosoeto, ex-directeur van de SPSB, die nu in het gevang zit wegens een gerechtelijk onderzoek bij deze bank. De briefschrijver, die niet bij naam is genoemd door Achaibersing, doet aan de gewezen bankier een offerte voor het kopen van het vliegtuig en vermeldt erbij dat dit is besproken met toenmalig president Desi Bouterse.

Er wordt in de brief een breakdown gegeven over de kosten van dergelijke vliegtoestellen met een capaciteit van zes personen. Vanuit de rekening van het ministerie is voor de aankoop 443.685 US dollar betaald. Het vliegtuig is gekocht in juni 2017. Achaibersing zei dat er - kennelijk naar aanleiding van onderzoekingen bij de SPSB - geld is teruggestort op de rekening van het ministerie.

Echter, de stortingen hebben pas enkele dagen terug plaatsgevonden. Op 15 maart is 150.000 US dollar teruggestort. Dinsdag betrof het een storting van 30.000 US dollar. Achaibersing volstond met deze informatie, zonder te zeggen wie de aankoop heeft gedaan, waarvoor het toestel was bestemd en andere details, maar beloofde het parlement terug te zullen komen op deze zaak.

De mededeling van Achaibersing zorgde voor een kort moment van stilte, waarvan DNA-voorzitter Marinus Bee snel gebruik maakte om de vergadering te verdagen. Eerder op de middag had Asiskumar Gajadien (fractieleider van de coalitie) al een tipje van de sluier gelicht. Hij gebruikte dat moment om te onderstrepen wat volgens hem een onderdeel is van de financiële ravage waarvoor de regering-Bouterse verantwoordelijk is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina