Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vertrouwen vissers in volgsysteem blijft wankel

Vertrouwen vissers in volgsysteem blijft wankel

17/03/2021 16:04 - Aidy Pinas-Agodeba

Met dit apparaat moet het makkelijker worden vaartuigen te volgen.

Met dit apparaat moet het makkelijker worden vaartuigen te volgen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De hoop van vissers dat het na teleurstellingen goed zou komen met het door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zo geprezen Vessel Monitoring System (VMS) is opnieuw ijdel gebleken. Mark Lall van het Visserscollectief zegt namens de leden dat rekening was gehouden met opstartproblemen, maar zoals zaken nu lopen blijven die wel lang aanhouden.

Het systeem is ingevoerd om vissers op zee te volgen met de bedoeling hun veiligheid te helpen garanderen. Sommige vissers, die al voor het apparaat hebben betaald, hebben het nóg niet gekregen, terwijl uit de groep bij wie het al is geïnstalleerd klachten komen over het functioneren. "Vissers hebben geklaagd dat ze in een bepaalde situatie op de panic button hebben gedrukt, maar dat er geen hulp kwam. Die knop is om een noodsignaal uit te zenden en dat bijvoorbeeld de kustwacht zou komen", vertelt Lall aan de Ware Tijd. Bij problemen komt de leverancier van het volgsysteem wel in beeld, maar ze worden niet altijd opgelost.

Elke visser die een vergunning heeft is verplicht om het systeem aan te schaffen. De aanschafkosten zijn 395 Amerikaanse dollar. Daarnaast worden maandelijkse abonnementskosten betaald. "Je kunt het systeem vergelijken met het kopen van een mobiele telefoon met service. In ons geval hebben we een mobiel zonder service", vindt Lall. Hij laat er geen twijfel over bestaan dat de vissers voorstander zijn van het volgsysteem, maar ze willen er ook voordeel aan hebben. Dus moet worden nagegaan hoe het beter kan worden.

Directeur Ryan Clarke van leverancier Comprehensive Security Solutions Inc., verklaart dat de Covid-19-pandemie de zaak in de wielen heeft gereden. Er is hierdoor namelijk een achterstand ontstaan. Hij zegt dat het bedrijf het ministerie van LVV heeft geïnformeerd over de omstandigheden en de stand van zaken. Het is volgens hem te verwachten dat klanten waar krijgen voor hun geld. In dit geval garandeert hij dat het bedrijf, ondanks de beperkingen door de pandemie, het werk zoals afgesproken zal leveren. "Wij zullen ervoor zorgen dat iedereen die betaald heeft het apparaat geïnstalleerd krijgt."

Hij merkt op dat de programmering van het systeem in enkele gevallen opnieuw moet worden gedaan. Het bedrijf kent los van de situatie rond Covid-19 ook andere uitdagingen. Clark vertelt dat er vissers zijn die niet wilden betalen voor het systeem. Ook zijn er vissers die het systeem beschadigen of proberen te deactiveren door het te ontkoppelen. Omdat het systeem zo goed beveiligd is, wordt het plegen van dergelijke handelingen echter een stuk moeilijker. Het komt volgens hem ook voor dat vissers buiten hun zone gaan en hun vangst afzetten in andere landen. "Er zijn al vergunningen van vissers afgepakt. Het systeem geeft veel informatie en ik denk dat men dat niet leuk vindt."

Maar Lall onderstreept dat de vissers voorstander zijn van de implementatie van het VMS. Toch moet volgens hem worden nagegaan hoe het beter kan worden gemaakt. Hij onderkent het belang van verzamelen van informatie van vissers op zee. "Wanneer een boot eenmaal van wal is vertrokken, weet men niet wat er verder gebeurt. Met dit systeem kan je dat wel volgen." Hij merkt op dat Frans-Guyana via satelliet en radar informatie van vissers verzamelt. Suriname hoeft dat niet zo te doen, maar wat er al is moet wel goed worden uitgevoerd. Lall concludeert dat er in samenspraak met het ministerie van LVV moet worden nagegaan hoe de situatie duurzaam kan worden opgelost.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina