Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Nieuw moreel besef NDP?

COMMENTAAR: Nieuw moreel besef NDP?

12/03/2021 12:00

COMMENTAAR: Nieuw moreel besef NDP?

 

SINDS HET AANTREDEN van de regering-Santokhi zijn de NDP en haar assembleeleden en ex-parlementariërs vrij actief met publieke oproepen voor strafrechtelijke onderzoeken van zaken waarvan zij vinden dat wetsovertredingen zijn begaan door regeringsleden of aan de regering gelieerde personen. Onder andere zijn er brieven en verzoeken bij de procureur-generaal gedeponeerd om vermeende malversaties bij de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) te onderzoeken. Een ex-assembleelid schreef de vervolgingsbaas een brief met als strekking onderzoek naar de gang van zaken rond de mislukte oprichting van New Surfin NV wat een staatsinvesteringsmaatschappij had moeten worden.

De NDP vindt dat de koppen van de ministers Ramdin en Aichaibersing moeten rollen. Zij zouden een scheve schaats hebben gereden bij de oprichting. De wijze waarop de interpellatie van de regering over New Surfin heeft plaatsgevonden, is niet naar tevredenheid van de NDP. De partij verwijt in een brief aan president Chandrikapersad Santokhi dat hij als hoofdverantwoordelijke, die de staat binnen en buiten rechtelijk vertegenwoordigt, niet heeft ingegrepen terwijl hij wel op de hoogte was. De brief is een reactie van de NDP op een schrijven van het staatshoofd waarin hij de NDP-fractie antwoordt dat de kwestie tijdens een interpellatievoorstel uitvoerig is behandeld in het parlement en er geen reden is aan te nemen dat er strafbare feiten zijn gepleegd.

De NDP houdt vast aan haar eerder ingenomen standpunt van een strafrechtelijk onderzoek tegen de twee ministers. Niet onterecht stelt de NDP-fractie dat president Santokhi de bevoegdheid mist om te beoordelen of er wel of geen sprake is van strafwaardige handelingen van Ramdin en Achaibersing. Die beoordeling moet aan het Openbaar Ministerie worden overgelaten. De vraag is evenwel wie de kat de bel zal aanbinden. Uit de reactie van het staatshoofd mag geconcludeerd worden dat van die zijde er geen verzoek naar de pg zal gaan voor een strafrechtelijk onderzoek. Rest de NDP-vertegenwoordigers het dan zelf te doen in navolging van andere politici zoals Arthur Tjin A Tsoi enkele jaren geleden en recentelijk nog bestuursleden van DA '91, Strei! en PRO.

De ironie in deze ontwikkelingen is, dat de NDP-fractie tijdens de vorige regering waarin haar partij het voor het zeggen had, niet de moed of het moreel besef had om zaken waarvan grote delen van de samenleving het sterke vermoeden hadden dat strafbare zaken aan de orde waren, aan de kaak te stellen of strafrechtelijk onderzoek te eisen. Integendeel werden zaken met de mantel der liefde bedekt, onder het tapijt geveegd en in het geval van toenmalig minister van Financiën Gillmore Hoefdraad, tegen wie het OM een onderzoek had ingesteld en hem wilde vervolgen, politiek getorpedeerd. De NDP hield de toenmalige financiënminister de hand boven het hoofd. De wet op de Staatsschuld werd zelfs gewijzigd en eigenlijk afgezwakt door de strafbaarstelling van een aantal zaken, te schrappen. Een andere opstelling van de NDP-fractie tijdens de regering-Bouterse had Suriname misschien behoed van de financieel-monetaire problemen waarin het land momenteel muurvast zit.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina