Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bewijslast tegen Hoefdraad afgezwakt

Bewijslast tegen Hoefdraad afgezwakt

12/03/2021 05:50 - Wilfred Leeuwin

Pg Roy Baidjnath Panday (staand) werd donderdag door advocaat Irene Lalji ervan verweten dat hij geen bewijsmateriaal tegen haar cliënt heeft kunnen produceren.

Pg Roy Baidjnath Panday (staand) werd donderdag door advocaat Irene Lalji ervan verweten dat hij geen bewijsmateriaal tegen haar cliënt heeft kunnen produceren. Foto: rechtspraak.sr  

PARAMARIBO - Het Openbaar Ministerie zal op 1 april, bij het vervolg van het gerechtelijk onderzoek naar malversaties bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) zich van zijn beste zijde moeten laten zien. In zijn ijver ex-minister Gillmore Hoefdraad van Financiën te vervolgen blijken - volgens de verdediging van de verdachte - cruciale fouten te zijn gemaakt.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zou volgens advocaat Irene Lalji niet in staat zijn geweest enig bewijsmateriaal tegen Hoefdraad te produceren. Zij verweet hem ervan dat veel van de bewijslast gebaseerd is op meningen en verklaringen van anderen die als getuige zijn gehoord.

Wat tijdens de zitting van donderdag in het voordeel van Hoefdraad heeft gesproken, is een onafhankelijk rapport van het onderzoeksbureau Kroll naar de contracten die zijn gesloten tussen de CBvS met Clairfield. Het Belgische bedrijf heeft slechts declaraties ingediend over gewerkte uren.

Niet alleen weerspreekt het rapport de beschuldigingen tegen Hoefdraad, maar ook is het OM voorbij gegaan aan de strikte voorwaarde dat de corruptieve handelingen eerst bewezen moeten worden voordat tot vervolging kan worden overgegaan. Het OM heeft de ex-minister niet in bescherming genomen. Overigens, de rechter-commissaris had lang vóór het gerechtelijke proces hierop gewezen.

In haar pleidooi heeft Lalji alle tenlasteleggingen tegen Hoefdraad verworpen en vrijspraak geëist voor de gewezen minister. Eerder heeft de pg een straf van twaalf jaar en een geldboete van SRD 500.000 subsidiair geëist tegen de oud-bewindsman. Lalji wijst erop dat handelingen gepleegd door Hoefdraad gepleegd zijn namens de staat, in deze door het ministerie van Financiën.

De verdediging van de ex-minister zegt dat nergens in het politieonderzoek is gebleken dat Hoefdraad financieel voordeel heeft gehad. Ook hierin verwijt zij de pg van juridische onvolkomenheden. "Op zich kan je nooit financieel voordeel behalen, omdat elke daad die het ministerie doet, gedaan wordt namens de staat Suriname."

Lalji vindt dat wanneer de vervolging Hoefdraad verantwoordelijk wil stellen voor ambtelijke onvolkomenheden en trage processen, zoals het achteraf opmaken van missives met een duidelijke toestemming dat namens de staat contracten getekend mogen worden, de pg eigenlijk de hele raad van ministers voor het gerecht moet slepen. De pg zal op 1 april zijn reactie geven op het pleidooi van Lalji. "Wij kijken uit naar de reactie van het Openbaar Ministerie", zei haar collega Murwin Dubois.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina