Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ressorten Commewijne krijgen optimaal drinkwater

Ressorten Commewijne krijgen optimaal drinkwater

08/03/2021 08:04 - Jason Pinas

Ressorten Commewijne krijgen optimaal drinkwater

 

LA LIBERTE - President Chandrikapersad Santokhi wil dat over zes maanden de ressorten Alkmaar, Tamanredjo, Meerzorg en Nieuw-Amsterdam in district Commewijne schoon drinkwater hebben. Hoewel dat niet gemakkelijk zal zijn, heeft directeur Marlon Oosterling van de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij (SWM) beloofd dat voldaan zal worden aan deze wens. Zaterdag is begonnen met de bouw van een platform voor de drinkwaterinstallatie en de aanleg van de bijbehorende distributieleiding.

De president zei dat het geen showproject is van zeven maanden vóór de verkiezing, zoals de vorige regering het deed. Maar de uitvoering begint zeven maanden na de verkiezing, doelend op de tijd die hij en zijn team nu aanzitten. Opvallend was wel de zware regeringsdelegatie die aanwezig was te La Liberté bij het startsein. Behalve het staatshoofd, vicepresident Ronnie Brunswijk en minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen waren van de partij de bewindslieden Armand Achaibersing van Financiën en Planning, Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, die in Commewijne woont, Riad Nurmohamed van Openbare Werken en Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken. Ook first lady Mellisa Santokhi-Seenachery was aanwezig.

De installatie komt tot stand in samenwerking met de Belgische Watergroep en is begroot op 6,8 miljoen euro, waarvan Suriname 1,5 miljoen euro moet opbrengen. De rest van het geld wordt door een lening voldaan tegen 7,5 procent rente. Abiamofo noemde de financiering "een enorme uitdaging". Zijn voorganger, Sergio Akiemboto, heeft zich namelijk niet gehouden aan betalingsafspraken met onder meer de aannemer. Door besparing heeft deze regering alvast een deel kunnen betalen, zodat het werk wordt gestart wordt.

Het initiatief voor verbetering van de watervoorziening is genomen door de vorige regering. De planning was dat rond eind dit jaar het werk zou worden opgeleverd, maar Santokhi wil dat al over zes maanden de mensen een optimale en veilige watervoorziening hebben. "Ik weet niet hoe, maar het zal wel moeten gebeuren. Wanneer de president heeft gesproken dan heeft de president gesproken", zei Oosterling.

Vicepresident Ronnie Brunswijk noemde het begin van de bouw als een belangrijk moment, maar zal "pas echt blij zijn wanneer ik water uit de kraan zie stromen; dan mi sa taki a wroko du, ja." Hij zei dat het waterproductiecentrum door de vorige regering had moeten worden afgerond, maar dat niet daadkrachtig is gewerkt. "Vanaf ik er ben, heb ik mij daarom sterk gemaakt om dit van de grond te krijgen."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina