Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grote interesse subsidieprojecten landbouwsector

Grote interesse subsidieprojecten landbouwsector

08/03/2021 05:54 - Arjen Stikvoort

Erick Zeballos (l) en een FAO-vertegenwoordiger tijdens een eerdere persconferentie over Samap.

Erick Zeballos (l) en een FAO-vertegenwoordiger tijdens een eerdere persconferentie over Samap. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Er blijkt veel belangstelling te zijn bij landbouwers en agro voedselverwerkers om meer te leren over veiligheid, kwaliteitseisen, betere toegang tot markten en de ontwikkeling van de waardeketens in onder meer fruit, groente, wortels, knollen en bosbijproducten. Die mogelijkheid krijgen ze dankzij financiering van de Europese Unie (EU) en de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

Zaterdag was er een informatievergadering bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) aan de Letitia Vriesdelaan als een vervolg op de aankondiging van het project op 4 februari via een Zoomvergadering. Erick Zeballos, technisch directeur van Samap, de organisatie die dit project coördineert, herhaalde wat eerder was gesteld dat de mensen volledig worden geïnformeerd over waar ze aan moeten voldoen. Waar nodig worden ze begeleid.

De komende twee weken geeft Samap in de districten voorlichting en weet zich daarbij gesteund door de districtscommissarissen. Zoals de Ware Tijd eerder schreef krijgen de mensen geen geld in handen. De steun komt in de vorm van benodigdheden zoals machines. Er is vooral belangstelling voor kleine projecten, wat volgens Zeballos logisch is, omdat er in Suriname meer klein landbouwers zijn, met weinig tot geen arbeiders. Ze werken meestal niet in coöperatieverband.

Kleine projecten kunnen tot vijfduizend US dollar aan subsidie ontvangen en grote tot driehonderdduizend. Kavish Mathoera, landbouwer in district Wanica, doet voor het eerst mee. "We zijn van plan om in het groot sim te planten. Dat betekent duizend kilo per week oogsten." Daarvoor heeft deze kleine zelfstandige een kleine tractor, waterpompen en bepaalde soorten slangen nodig. Water in de droge tijd en arbeiders zijn het grootste probleem, zegt Mathoera. " Maar we hopen dat Samap ons kan helpen, zodat we ons plan kunnen realiseren."

Collega Shailindersing Mannoesing, eveneens van Wanica, heeft behoefte aan onder meer een waterpomp en tractor "zodat ik mijn tomaten, paprika en kool beter kan verbouwen". Projectaanvragen kunnen tot eind maart bij onder meer LVV worden ingediend. Ze worden beoordeeld op economische, financiële en technische haalbaarheid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina