Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ronny Ormskirk nog enthousiast over voorlezen spuku tori

Ronny Ormskirk nog enthousiast over voorlezen spuku tori

07/03/2021 02:02 - Shanavon Arsomedjo

Ronny Ormskirk nog enthousiast over voorlezen spuku tori

Ronny Ormskirk tijdens een optreden 'Deng Boy fu a birti doro' in Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Hij is bekend als comedian van het duo Deng Boy Fu a Birti, maar toen Covid-19 iedereen verraste, kon ook hij niet meer op het podium staan met zijn maat ‘Sko’. Dat betekende veel vrije tijd voor Ronny Ormskirk. Nu is het intussen een klein jaar dat hij uit verveling op het idee kwam om spuku tori voor te lezen op Facebook. Elke week was hij standaard één keer live vanaf twaalf uur ’s nachts Nederlandse tijd.

Hij kreeg veel positieve reacties en zijn aantal volgers groeide, waarna hij besloot soms een 'baksies' voorleesavond te geven. Ormskirk weet sindsdien van geen ophouden. Hij vindt het nog steeds interessant om te doen en is nog steeds bevlogen. "Het is gegroeid! Mijn aanhang en die van de page is veel groter geworden. Ik vind dat ik beter ben geworden in het vertellen en entertainen. Ik vind het leuk om te doen en belangrijk is ook dat ik een grote groep mensen een heel gezellig 'uitje' geef op de vrijdagavond."

Ormskirk denkt voorlopig niet aan stoppen. "Ik dacht eerst alleen tijdens deze gekke Covid-periode voor te lezen, maar nu denk ik dat ik het zolang als ik wil kan doen. Dus ik weet nog niet wanneer het gaat stoppen." Inbreng fans Hij leest intussen ook voor op de pagina 'Original Spuku Tori', die weer nieuw leven is ingeblazen. Op dat forum kunnen de mensen op elk moment van de dag terecht voor waargebeurde spookverhalen.

Ormskirk leest voor uit de 'Yorka Tori'-boeken van schrijver Radjindre Ramdhani, maar aangezien hij alle vijf delen volledig heeft uitgelezen doet hij het nu met ingezonden verhalen die voorkomen op de Facebookpagina of verhalen die mensen hem zelf vertellen of opsturen. Deze herschrijft hij als dat nodig is, zodat het taaltechnisch goed in elkaar zit en voor te lezen is.

De verhalen waarbij mensen zeggen op bekende plaatsen kwaadaardige geesten te hebben zien, zijn voor hem spannend. Hij heeft wel eens reacties gekregen van mensen die hebben gehuild na het horen van een bepaald verhaal. "Omdat het verhaal ze deed denken aan iets dat ze zelf hebben meegemaakt. Bijvoorbeeld dat ze iemand hebben verloren door bonu. Ook heb ik gehoord dat er mensen zijn die het eng vinden als ik m'n ogen 'pier'. Of mensen die het zo spannend vinden dat ze daarna niet durven te gaan slapen."

Het blijft niet bij het voorlezen van spuku tori. Binnenkort brengt hij zijn eigen truitjes uit. "Je moet dan denken aan T-shirts met opdrukken die slaan op mijn voorleessessies." Terwijl hij dit alles doet, is hij zich ook samen met Eric 'Sko' Schröder aan het voorbereiden om weer op de planken te staan als comedy duo.-.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina