Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Arturo den Hartog in klassiek concours

Arturo den Hartog in klassiek concours

07/03/2021 19:52 - Audry Wajwakana

Countertenor Arturo den Hartog (r) begin van het jaar tijdens zijn eerste soloconcert waar hij de portretten van het leven bezong in het Engels, Duits en Italiaans. Hij werd muzikaal begeleid door pianist Jaïr Konter.

Countertenor Arturo den Hartog (r) begin van het jaar tijdens zijn eerste soloconcert waar hij de portretten van het leven bezong in het Engels, Duits en Italiaans. Hij werd muzikaal begeleid door pianist Jaïr Konter. Foto: Apintie TV  

PARAMARIBO - “Het mooie aan dit concours is dat het mogelijkheden biedt om verder te groeien … zoals het volgen van extra lessen van musici die internationaal populair zijn.” Countertenor Arturo den Hartog (21) kijkt in gesprek met de Ware Tijd daarom uit naar zijn deelname aan het Prinses Christina Concours dat deuren kan openen. De organisatie heeft namelijk goede contacten met grote orkesten en concertorganisaties, waardoor deelnemers van de toonkunst kunnen worden benaderd.

Het Prinses Christina Concours is een jaarlijkse wedstrijd in Nederland tussen klassieke muzikanten die jonger dan 22 jaar zijn. Vanwege de coronapandemie wordt het evenement digitaal gehouden. Deelnemers mochten hun stukken inzenden waarna ze door de jury worden gekozen om door te stromen naar de finale.

Den Hartog studeert momenteel klassieke zang en oude muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Deze opleiding stoomt hem klaar tot uitvoerend musicus. Voor zijn deelname heeft hij het Britse stuk 'Night Covers up the Rigid Land' en het Italiaanse 'Stille Amare' opgestuurd. "Buiten het concours is het mijn missie om eigenlijk de schoonheid van de countertenorstem en wat ik er mee kan doen te laten horen. Het Britse stuk is een onbekend stuk, maar is geschreven op heel mooie poëzie van Henry Auden, een bekende Engelse dichter. Ik houd ervan hoe de muziek is geschreven op de woorden en daarmee mijn stem op te zetten."

Omdat Den Hartog erg dol is op het drama van opera's van Händel koos hij voor het Italiaanse stuk 'Stille Amare'. Dat is een iets bekender nummer dat komt uit het stuk 'Tolomeo'. "Ik ben een grote fan van opera's en wilde in het concours laten zien dat ik breed inzetbaar ben in de klassieke muziek." Den Hartog zit in regio West 1. Een professionele jury kijkt naar de video-inzendingen om een keuze te maken van de deelnemers die doorstromen naar de finale. De winnaars van elk regioconcours worden met een speciale video bekendgemaakt.

Omdat er heel goede deelnemers zijn, ziet Den Hartog de wedstrijd als een ervaring. "Ik vind het al fantastisch dat ik mijn stem kan laten horen. Ik geniet ervan om de muziek die ik maak naar het publiek te brengen." De finale wordt opgenomen op 10 april 2021 in Gasthuis Leeuwenbergh in Utrecht.

Den Hartog, geboren en opgegroeid in Suriname, was één van de eerste studenten aan de Kathedrale Koorschool van het Rooms- Katholieke Bisdom in Paramaribo. Hij werd al gauw vaste zanger in de St. Petrus en Paulus Basiliek. Als solist was hij te horen in de jaarconcerten van de koorschool en in de zondagmiddag- en kerstconcerten in de Basiliek. Hij heeft opgetreden met onder anderen mezzo-sopraan Tania Kross.

Sedert de start van zijn studie heeft hij in Nederland onder meer opgetreden in de opera 'Radamisto' van Händel in een productie van de Dutch National Opera Academy en vorig jaar in het Opera Fórward Festival in Amsterdam. Begin van dit jaar hield de 21-jarige zijn eerste solorecital (concert) in Suriname. Vanwege de coronapandemie werd 'Portraits of life' virtueel gehouden.

Producent was Liesbeth Peroti van het kunst- en cultuurbureau Lisibeti Music Performing Arts. Ze is erg trots dat Den Hartog aan het concours deelneemt. "Wij zijn al bekend met muziekwedstrijden als The Voice en Got Talent, maar in de klassieke muziek is dat een concours. En dat onze eigen talentvolle Den Hartog hieraan deelneemt, verdient alle ondersteuning. Precies zoals we onze sporters ondersteunen als ze Suriname in het buitenland vertegenwoordigen", zegt ze.

"Wat heel bijzonder is van Arturo is dat hij vindt dat jongeren ook moeten weten dat er carrière is in de toonkunst en ook aan wedstrijden kunnen meedoen. Deelnemen aan zo een prestigieus concours biedt meerdere mogelijkheden. Je wordt toegelaten in operahuizen en concertzalen, omdat je een bepaald niveau hebt."

Het is volgens Peroti een grote misvatting als men stelt dat opera niet voor Suriname is. Theater Thalia is de schouwburg waar diverse operaopvoeringen werden gehouden. De laatste opera werd in 2017, bij 180 jaar Thalia gehouden, waarbij Cynthia McLeod een stuk over schreef, geregisseerd door Sharda Ganga. "Klassieke muziek is ons niet onbekend. We zijn heel erg divers in cultuur en de Europese klassieke toonkunst is ook onderdeel daarvan, precies zoals je in de Indiase kunst klassieke dans en muziek hebt. Er is absoluut een doelgroep die ervan geniet", zegt Peroti.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina