Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Strafrechtelijk onderzoek RGD wordt hervat

Strafrechtelijk onderzoek RGD wordt hervat

06/03/2021 08:03 - Wilfred Leeuwin

Strafrechtelijk onderzoek RGD wordt hervat

 

PARAMARIBO - Procureur-generaal (pg) Roy Badjnath Panday heeft NDP-parlementariër Jennifer Vreedzaam schriftelijk laten weten dat het Openbaar Ministerie (OM) het strafrechtelijk onderzoek naar malversaties bij de Regionale Gezondheidsdienst RGD zal hervatten. In januari heeft Vreedzaam de pg aangeschreven om te vragen naar de redenen waarom het onderzoek was gestaakt.

In een brief aan de parlementariër zegt de pg dat het onderzoek inderdaad was gestart, maar door gebrek aan personeelscapaciteit bij het Anticorruptie Onderzoeksteam er vertraging was opgetreden. Volgens Badjnath Panday heeft hij sinds 4 november 2020 schriftelijk het voormalige hoofd van de afdeling Fraude en Economische delicten van het Korps Politie Suriname gevraagd om een onderzoek in te stellen naar mogelijk gepleegde malversaties bij de RGD. "Sinds eind van het vorig jaar beschikt het Anticorruptie Onderzoeksteam over meer menskracht en zijn inmiddels de recherchewerkzaamheden in de onderhavige zaak wederom aangevangen", schrijft de pg in zijn brief, die mede is geadresseerd aan de hoofdofficier van justitie en het huidige hoofd van de afdeling Corruptie Onderzoeksteam van de politie.

Vreedzaam die bij de start van het onderzoek, tijdens het vorige kabinet nog voorzitter was van de vaste commissie Volksgezondheid in het parlement, zegt in reactie op het antwoord van de pg, dat haar het gevoel bekruipt dat er bij het OM selectief zaken worden onderzocht. "Ik ontkom niet aan de indruk dat wanneer het gaat om zaken waar mensen van mijn partij bij betrokken zijn, wel alle mensen en middelen ter beschikking zijn. In de periode vanaf 2010 hebben wij het OM in verschillende zaken gevraagd naar een onderzoek, maar zijn die uitgebleven of is het onderzoek onderbroken. Dat geldt ook voor de kwestie van de Naschoolse opvang, maar ook wat betreft onderzoeken naar mogelijke fraude waar ministers van het huidige kabinet bij betrokken zouden zijn, zoals in de kwestie Surfin. Als burger mag je in een rechtsstaat niet het gevoel krijgen dat de politiek zich bezighoudt met het recht. Alles waarvan het vermoeden bestaat dat zaken niet volgens de wet zijn verlopen moet worden onderzocht, ook al gaat het om mensen van mijn partij. Ik zal niemand in bescherming nemen", zegt Vreedzaam.

Aanleiding van het onderzoek bij de RGD is een in 2019 uitgebracht accountantsrapport, waaruit blijkt dat door mismanagement over de periode 2012 tot 2018 bij deze overheidsdienst een behoorlijk financieel gat is ontstaan zonder dat de rechtmatigheid van de besteding is vastgelegd. Er zou sprake zijn van belangenverstrengeling en zelfverrijking van directieleden. RGD zou daarbij een schuld van SRD 90 miljoen hebben opgebouwd. Vreedzaam vindt het belangrijk dat in deze kwestie de onderste steen naar boven wordt gehaald. "Het gaat om ontwikkelingsprojecten waar geld mee gemoeid is van de Islamitische Ontwikkelingsbank via de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Als deze kwestie zo door blijft sudderen, krijgen we bij deze instituten wederom een slechte naam en wordt het steeds moeilijker te voldoen aan hun strenge eisen", zegt Vreedzaam. De parlementariër zegt van de pg niet vernomen te hebben wat en wanneer de volgende stap zal zijn in het onderzoek. "Maar ik zal de vinger aan de pols houden en steeds op terugkomen dat deze en ook andere kwesties waarnaar onderzoek is gevraagd daadwerkelijk worden onderzocht."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina