Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Trio's weigeren coronavaccin

Trio's weigeren coronavaccin

05/03/2021 18:00 - Gilliamo Orban

Trio's in vergadering samen. Deze inheemse stam heeft laten weten dat ze zich niet zal laten inenten tegen het besmettelijke en dodelijke coronavirus.

Trio's in vergadering samen. Deze inheemse stam heeft laten weten dat ze zich niet zal laten inenten tegen het besmettelijke en dodelijke coronavirus. Foto: Pildas Tawadi  

PARAMARIBO - Ondanks dat de coronavaccins die nu wereldwijd worden gebruikt door de Wereldgezondheidsorganisatie zijn goedgekeurd en veilig verklaard, blijven mensen bang voor mogelijke bijwerkingen. De dood van sommigen in het buitenland, die zo een vaccin hebben gehad, wordt er zelfs mee in verband gebracht. Hoewel Suriname al begonnen is met het toedienen van de medicijn – zij het op kleine schaal - laat de door de regering weken geleden aangekondigde voorlichtingscampagne op zich wachten. Het is de bedoeling dat daarmee de ruis in de gemeenschap over het vaccin verdwijnt. De al geruime tijd heersende twijfel over het coronavaccin is intussen doorgedrongen tot diep in het binnenland en zowel in inheemse- als marrondorpen is de twijfel groot.

Trio's hebben onlangs tijdens een krutu, die door granman Asongo Alalaparoe werd voorgezeten in Kwamalasamutu, unaniem besloten om het coronavaccin niet te nemen. Het besluit geldt voor alle zeven Trio-dorpen in Suriname. Ze hebben het idee dat het vaccin gevaarlijk is voor de mens. "Er zijn mensen doodziek geworden, nadat ze het prikje hebben gekregen. Enkelen zijn zelfs doodgegaan", beweert Pildas Tawadi, tolk en woordvoerder van de granman.

De informatie komt niet van officiële instanties zoals de Medische Zending (MZ), die belast is met de gezondheidszorg in een groot deel van het binnenland. Echter, de Trio's baseren zich op informatie op de sociale media in de vorm van voiceberichten en filmpjes. Tawadi heeft de vorige maand een arts van MZ info gevraagd over het vaccin, maar die bleek daar niet over te beschikken.

De woordvoerder voorspelt dat al zou de MZ naar het Triogebied komen met voorlichting, het standpunt van de mensen niet zal veranderen. Ze benadrukken heel veel geloof en vertrouwen te hebben in hun eigen medicinale planten, die deel zijn van hun eeuwenoude traditionele kennis. "Als we symptomen van corona hebben, drinken we onze kwasibita, bij ons genoemd wataki."

 

Onvoldoende informatie

Theodoris Jubitana, voorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), pleit voor verbetering van de communicatie met en in de dorpen over Covid-19 en het vaccin daarvoor. Door gebrek daaraan nemen de mensen namelijk hun toevlucht tot informatie op sociale media. "Het internet en de radio- en televisieontvangst in veel dorpen is zwak, waardoor de mensen weinig informatie krijgen over het coronavirus en het vaccin", vertelt Jubitana aan de Ware Tijd.

Hij doet een beroep op zijn volk om zich eerst te laten voorlichten door officiële instanties en op grond daarvan een goed overwogen besluit te nemen. Dorpshoofden hebben in Zoommeetings met de gezondheidsautoriteiten aanbevolen dorpelingen te trainen om via huisbezoek stamgenoten te informeren over onder meer het vaccin. "Deze zaak moet goed uitgekristalliseerd worden door de overheid. Artsen van bijvoorbeeld de Medische Zending en de Regionale Gezondheidsdienst moeten uitleggen wat het vaccin inhoudt en of het risico's met zich meebrengt, want dat is nog heel vaag", vindt Jubitana.

Hij benadrukt dat inheemsen van oudsher een gezond dieet hebben van onder meer bosvruchten en -noten, vlees en vis, maar voegt eraan toe dat vooral rasgenoten in Paramaribo en omliggende districten aan chronische ziektes lijden, met de mogelijkheid dat ze ernstiger ziek kunnen worden indien ze Covid-19 oplopen. "Veel inheemsen die in Paramaribo en dichtbijgelegen districten wonen, kopen hun voeding in de supermarkt en fastfoodrestaurants en dat is niet gezond."

 

Kwetsbare groep

Radjesh Ori, epidemioloog en waarnemend directeur van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG), zegt tegen de Ware Tijd dat in vergelijking met andere bevolkingsgroepen inheemsen een kwetsbare groep blijken te zijn voor het coronavirus. "Als er bijvoorbeeld honderd mensen van verschillende bevolkingsgroepen besmet zijn en in die groep tien inheemsen zijn, is het risico groot dat vier inheemsen overlijden", waarschuwt de waarnemend directeur. Hij wijst erop dat ook uit cijfers van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie blijkt dat inheemse volken kwetsbaarder zijn voor Covid-19 dan anderen. Wat de reden daartoe is, weet hij nog niet. "Onder alle bevolkingsgroepen zijn er mensen met onderliggende ziektes zoals hoge bloeddruk en suikerziekte."

De BOG-topman legt uit dat bij vaccinatie mensen een prikje of injectie krijgen, waardoor het lichaam antistoffen maakt om een infectieziekte, zoals Covid-19, de kop in te drukken. Het coronavaccin bestaat uit een verzwakt deel van het virus dat in het lichaam wordt gespoten en de gevaccineerde mensen zich niet ernstig ziek voelen. Soms kan een gevaccineerde persoon lichte koorts krijgen en mogelijk hoesten. "Maar ze zullen geen longontstekingen krijgen, in ademnood verkeren of op de intensive care belanden. Mocht zo een persoon besmet raken met het virus, dan heeft het lichaam weerstand opgebouwd tegen de ziekte."

Ori benadrukt dat het niet verplicht is om zich te laten vaccineren, maar vindt het verstandig dat mensen dit wel doen, omdat zoals bekend het virus tot de dood kan lijden. Zelf mikt hij op een vaccinatiedekking van 80 procent. "Dat is het percentage bij infectieziektes zoals mazelen en polio die zijn bestreden in Suriname." Ori zegt wel dat ook al zijn mensen gevaccineerd ze zich toch zullen moeten houden aan beschermende- en voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van een mond- en neuskap en reinigen van de handen met zeep of alcohol.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina