Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Ramadhin wil tempo vaccinaties opvoeren

Ramadhin wil tempo vaccinaties opvoeren

03/03/2021 08:08 - Amanda Palis

De eerste frontliniewerker van 's Lands Hospitaal wordt gevaccineerd. Het tempo van inenten moet volgens minister Amar Ramadhin verhoogd worden.

De eerste frontliniewerker van 's Lands Hospitaal wordt gevaccineerd. Het tempo van inenten moet volgens minister Amar Ramadhin verhoogd worden. Foto: Amanda Palis  

PARAMARIBO - Een verpleegster vraagt de ‘frontliniewerker’ – een arts – of hij er klaar voor is en beweegt zelfverzekerd de injectienaald richting zijn hand. Terwijl de dosis AstraZeneca-vloeistof langzaam in zijn spierweefsel wordt gespoten, kijkt hij heel ontspannen voor zich uit. Met het vaccineren van elf frontliniewerkers dinsdag, heeft ook ’s Lands Hospitaal een aanvang gemaakt binnen de nationale vaccinatiecampagne tegen Covid-19. Vorige week hadden RGD-poliklinieken en het Sint Vincentius Ziekenhuis al een start gemaakt.

Zo kalm als de arts keek, zoveel haast is geboden met het landelijk toedienen van de 50.000 doses AstraZeneca, die India als bevriende natie heeft geschonken via zijn ambassade. Het is geen race tegen het virus, maar tegen de houdbaarheid van de vaccins, die een 'korte levensduur' hebben. "We moeten het vaccineren nog meer opvoeren", zegt minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid.

Gemiddeld worden er vijftig mensen per dag gevaccineerd en dat is "veel te weinig". Gezien de houdbaarheidsduur van vijf maanden van de AstraZeneca-vaccins zouden op dit tempo slechts 7.500 van de vijftigduizend doses zijn gebruikt na deze periode. Voorkomen moet dus worden dat het overgrote deel komt te vervallen.

Sowieso zal Ramadhin het niet zover laten komen. "Anders gaan we beleidsmatig onze partners in de regio ermee ondersteunen", zegt hij. Maar er zal alles op alles worden gezet om alle doses in Suriname hun weg te laten vinden. De minister benadrukt dat de vaccinatiecampagne in een snellere vaart zal moeten verlopen met mogelijke overlappingen. "De opdracht is nu om niet per groep af te werken", zegt Ramadhin. Na de frontliniewerkers zouden de gezondheidswerkers, daarna de bejaardentehuizen en nierdialyse, het onderwijs, regeringsfunctionarissen en de gewapende machten moeten volgen.

Naomi Chang, coördinator van het Nationaal Covid-19-vaccinatieteam, blikt terug op in elk geval een goede start. Al zes locaties, waaronder ziekenhuizen en de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), zijn gestart met hun traject en maandag waren al ongeveer 449 personen gevaccineerd. Met 's Lands Hospitaal worden dat er nog meer.

Chang zal met haar team het tempo opvoeren via de verschillende ziekenhuisinstellingen. En dat zal niet alleen om de zorgverleners gaan. "Met toestemming van het ziekenhuis willen wij ook de mensen van buiten vaccineren. Ook zullen we met de RGD overleggen dat een aantal poliklinieken voor ons wordt opengesteld, zodat we daar ook mensen van buiten kunnen vaccineren."

Chang zegt dat ook de voorlichting aangepakt zal worden. "Maar dat alleen zal niet helpen om de aantallen op te voeren. Als wij meer mensen motiveren om het vaccin te nemen, zullen we meer locaties beschikbaar stellen waar dat mogelijk is." Hiermee hoopt ze dat het aantal vaccinaties zal oplopen naar 1.200 per dag.

Minister Ramadhin benadrukt dat met het vaccineren, "we niet af zullen zijn van het coronavirus". "De beschermingsmaatregelen zullen nog gelden. Sommige mensen zullen na te zijn gevaccineerd, geneigd zijn om te denken dat zij meer risico's kunnen nemen. M0aar precies daar knelt het", zegt Ramadhin. De kans is juist groot dat het aantal besmettingen ondanks het vaccineren blijft stijgen, omdat mensen in de veronderstelling verkeren dat zij geheel beschermd zijn tegen het coronavirus.

In meerdere landen was er in de eerste zes weken na de vaccinatiestart sprake van een daling van het aantal besmettingen. Maar volgens de laatste cijfers is er weer sprake van een lichte stijging. "Dat kan komen door de nieuwe virusvarianten, of omdat er niet genoeg mensen zijn gevaccineerd, maar ook omdat de beschermingsmaatregelen niet goed worden nageleefd", zegt Ramadhin.

Hoewel hij zelf zijn eerste dosis toegediend heeft gekregen, blijft hij zijn mondkapje ophouden. "We zullen blijven benadrukken dat het nog steeds prioriteit is om de 'Mohana-maatregelen - mondkap op, handen wassen en afstand houden - in acht te nemen en alle andere zaken. In Suriname hebben we nu een "vrij stabiele" situatie en de besmettingsgraad ligt onder de 10 procent. "Dat is zeer gunstig, maar dat kan echter heel snel veranderen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina