Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • CCS probeert leescultuur binnenland te bevorderen

CCS probeert leescultuur binnenland te bevorderen

03/03/2021 18:03 - Arjen Stikvoort

De Bibliobus van het CCS: Wij lezen toch ook?

De Bibliobus van het CCS: Wij lezen toch ook? Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Het Cultureel Centrum Suriname (CCS) start een leesproject op verschillende scholen in Marowijne voor kinderen, ouders en leerkrachten. Het doel is om deze doelgroepen te motiveren om meer te lezen, lezen leuk te gaan vinden en de taalbeheersing te verbeteren. Dit om het onderwijs naar een hoger niveau te tillen, legt CCS-voorzitter Nadia Becker uit in gesprek met de Ware Tijd. “We vergeten de ouders niet, want zij zijn juist een belangrijke spil in het onderwijs. Vooral als het om lezen gaat.”

Sinds 2018 voert de CCS met ondersteuning van de Alcoa Foundation soortgelijke leesbevorderingsprojecten uit in het binnenland van Suriname. 'Moengo Leest' is zo'n voorbeeld. Lezen moet meer onder de aandacht worden gebracht, omdat de kinderen van deze tijd door de huidige trend van smartphones minder goed zijn in het lezen van boeken, de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn en weinig met verhalen bezig zijn. En dat is jammer, vertelt Becker.

In eerdere voorleessessies in plaatsen als Moengo en Albina zijn ouders ook echt erbij betrokken. "Zij mochten voor de kinderen hun levensverhaal vertellen over Moengo, hoe ze er zijn opgegroeid, hoe ze het ervaren hebben en hoe zij hun toekomst zien." Het betrekken van ouders bij het lezen is heel belangrijk benadrukt Becker. Daarnaast zullen ook de dc en de kapitein van het dorp aanwezig zijn. "De kinderen moeten zien dat ook de kapitein van het dorp leest en dat leuk vindt", lacht Becker. Het team van de bibliotheek reist mee naar het gebied. Het zal de scholen helpen met het functioneel maken van de leeshoek. "Scholen zullen vanuit het project boeken voor hun leeshoek ontvangen waaronder literatuur van Surinaamse schrijvers," legt Becker uit.

In hetzelfde leesproject besteedt het CCS ook aandacht aan de VOJ-scholen in Albina. Er zal een spoken word-competitie onder de jongeren worden georganiseerd. "Jongeren mogen een eigen verhaal, rap, gedicht of lied in elkaar zetten waarin ze hun ambities en hun dromen onder woorden brengen en ook wat Covid-19 allemaal met ze gedaan heeft." De best spoken word-student zal een award ontvangen en de school wint een trofee. Bovendien komt het mooiste product in boekvorm uit of op een cd, enthousiasmeert Becker.

Maar CCS zal zich niet alleen inspannen om hetlezen te stimuleren bij de lokale bevolking. Ook zal op advies van de Alcoa Foundation de gemeenschap klaargemaakt worden voor het zogenaamde community based project om zelf kleding te leren produceren. "We gaan zowel mannen als vrouwen begeleiden in knip- en naaiwerk.Want dit zijn vaardigheden die nooit te veel zijn geweest in de maatschappij en waar nog steeds veel behoeften aan is. Bovendien valt er geld mee te verdienen," legt Becker uit. Het is de bedoeling dat de lokale bevolking de komende maanden daarin zal worden begeleid, zodat die in een coöperatie zelfstandig hun eigen kleding, tassen en schooluniformen kan produceren en daarvoor niet meer naar de stad hoeft af te reizen. Het voorlees-, naai- en knipproject duurt tot oktober.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina