Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • SFOB wil wettelijke voorziening ontwikkeling binnenland

SFOB wil wettelijke voorziening ontwikkeling binnenland

02/03/2021 22:33 - Jason Pinas

Ettiré Patra, ondervoorzitter van SFOB.

Ettiré Patra, ondervoorzitter van SFOB. Foto: Jason Pinas  

PARAMARIBO - Het nieuwe bestuur van Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland (SFOB), dat vorige week is geïnstalleerd door minister Gracia Emanuel van Regionale Ontwikkeling en Sport, wil het over een andere boeg gooien. Franky Kofi en Ettiré Patra, respectievelijk voorzitter en ondervoorzitter, zien graag dat de productie van binnenlandbewoners naar een hoger niveau wordt gebracht.

Daarnaast benadrukt Patra dat er specifieke wettelijke regeling nodig is om de ontwikkeling in het achterland van de grond te krijgen. "Vanuit het parlement moet er een wet worden aangenomen om te waarborgen dat een deel van het nationaal budget speciaal voor het binnenland bestemd is", zegt de ondervoorzitter tegen de Ware Tijd. Volgens hem is dat één van de belangrijke stappen die moet worden gezet.

Patra zegt dat er genoeg potentie is in het binnenland. Hij noemt bijvoorbeeld landbouw en houtkap. Echter, de mensen zien dat niet in. "Ze willen allemaal een overheidsbaan hebben, terwijl ze veel meer kunnen verdienen met efficiëntere productie." Het is volgens hem daarom belangrijk dat de mensen worden begeleid en geschoold in wat ze doen zodat ze meer waarde hechten aan de vele mogelijkheden die ze binnen handbereik hebben.

Hij benadrukt dat er meerdere internationale instellingen zoals de Wereldbank en de Caribbean Development Bank zijn die fondsen beschikbaar stellen voor achtergestelde groepen. Patra maakt zich daarom niet druk dat de regering nu niet veel geld in kas heeft. Over hoe deze voordelen kunnen worden aangewend voor Suriname moet het bestuur nog vergaderen. Naast de opvoering van productie is het volgens de ondervoorzitter ook belangrijk dat er genoeg afzet is voor de producten vanuit het binnenland.

Volgens hem is dat ook één van de aspecten waaraan het nieuwe bestuur veel aandacht zal besteden. "Wij zijn er als bestuur om de mensen te begeleiden." Patra wil zich ook sterk maken voor goede afstemming met lokale gemeenschappen. Hij wijst erop dat in het verleden het beleid vanuit de stad werd uitgestippeld en zaken werden opgelegd aan binnenlandbewoners. "De intentie om zaken goed aan te pakken was er wel. Maar misschien door verkeerde prioriteiten zijn de dingen niet goed tot hun recht gekomen."

Hij zegt dat een aantal zaken wel zijn gerealiseerd. Zo noemt hij de drinkwatervoorziening en elektrificatie van verschillende dorpen. Ook op het gebied van productie zijn enkele projecten uitgevoerd. Echter, deze hadden geen duurzaam karakter. "Je ziet bitter weinig terug. Dat betekent dat iets is misgegaan in de formulering van de projecten. Die fout moeten we als nieuw bestuur niet meer maken. We moeten genoegzaam communiceren met de mensen daar."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina