Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Consumentenkring hoopvol gestemd over nieuw wisselkoersbeleid

Consumentenkring hoopvol gestemd over nieuw wisselkoersbeleid

02/03/2021 10:10 - Arjen Stikvoort

Voorzitter Albert Alleyne van de Consumentenkring Suriname.

Voorzitter Albert Alleyne van de Consumentenkring Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Als de regering de maatregelen over het verlaten van de fictieve koers van SRD 14,29 ook daadwerkelijk toepast naar een maximum van SRD 16,30 zal de koopkracht volgens voorzitter Albert Alleyne van de Consumentenkring Suriname weer iets toenemen. “Ik hoop dat het controleapparaat assertiever wordt en er dus controle zal komen op de prijzen.”

Alleyne zegt tegen de Ware Tijd dat een gros van de producten door de maatregelen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) verlaagd kunnen worden met 10 tot 25 procent. "Want alle prijzen van voorheen waren gebaseerd op een koers tussen de SRD 18 en 20 en ver daarboven."

Als de overheid kan garanderen dat die koers van SRD 16,30 gehandhaafd kan blijven, krijgt niet alleen de consument meer ademruimte, maar ook het bedrijfsleven, legt Alleyne uit. "Er wordt meer gekocht en winkels blijven minder met vervallen producten zitten."

Dat de exporteurs 30 procent van hun valuta tegen de nieuwe wisselkoers in SRD moeten krijgen, zal volgens Alleyne niet direct invloed hebben in het doorberekenen in hogere prijzen van de afzetmarkt. "Want je moet een redelijke prijs hebben om te kunnen blijven concurreren op de wereldmarkt."

Hij vergelijkt de nieuwe wisselkoers met de afgeschafte Valutawet. "Het is niet zo dat deze Valutawet weer is geherintroduceerd, maar dezelfde maatregelen worden door de governor van de Centrale Bank van Suriname weer toegepast. En dat is prettig."

Maar prettig vindt consument Evert Pinas dat niet. "Het gaat niet werken. Als de bank wil interveniëren, heeft die US dollars nodig. En die zijn er niet. Dus zal de koers niet dalen. Er zal simpelweg meer moeten worden geproduceerd en geëxporteerd wil je de koers echt omlaag brengen."

Ook bouwvakker Bunyan Pansa is sceptisch over de nieuwe koers. Hij heeft twee banen en komt nog steeds niet uit met zijn geld. "Ik heb niet zo veel vertrouwen in de regering. Prijzen zijn nog steeds hetzelfde gebleven. En prijscontrole, ik heb nog nooit iemand in de winkel gezien. Het is alleen maar praten, praten, praten."

Visverkoper Hismanat Mansaran hoopt op nog lagere koersen. Terug naar SRD 5 dan wil hij praten. "Maar als de regering SRD 16,30 kan garanderen, kan ik wel een 10 procent zakken met mijn prijzen." Valencia Donoe is een klein ondernemer in het maken van bankstelhoezen. "Alles is al zo duur geworden. Luxegoederen kopen is er voor mij niet meer bij. Laten we hopen op betere, goedkopere tijden."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina