Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Geplande actie pomphouders afgeblazen

Geplande actie pomphouders afgeblazen

01/03/2021 10:01 - Gilliamo Orban

Foto ter illustratie

Foto ter illustratie Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Servicestationexploitanten hebben afgezien van hun voornemen om maandag geen benzine te verkopen omdat minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie hen een compensatie heeft toegezegd. Die werd geëist van de overheid nadat die met ingang van zaterdag besloot de brandstofprijzen met SRD 0,50 per liter te verlagen. Omdat ze de brandstof duurder hebben ingekocht zou dit lijden tot verlies.

"De winstmarge van sommige pomphouders is 20 of 30 cent per liter van de ingekochte hoeveelheid en we moesten van de een op de andere dag de brandstof 50 cent goedkoper verkopen. Dat kan je toch niet doen, zonder te praten met ons", zegt Sirodjenie Jankie, ondervoorzitter van de Surinaamse Servicestation Exploitantenbond (SSEB), in gesprek met de Ware Tijd.

De pomphouders liepen ook met het idee om de verlaging niet door te voeren. Maar als de prijsaanpassing in een beschikking is geregeld zou het idee dat ze hadden als een economisch delict kunnen worden beschouwd. De brandstofprijs wordt bepaald door de overheid en die wordt vastgelegd in een beschikking. De regering maakte vrijdag bekend dat de brandstofprijzen zaterdag zouden worden verlaagd.

Jankie heeft geprobeerd om telefonisch het misnoegen van de pomphouders te uiten aan minister Walden. Toen dat haar niet is gelukt, heeft de bond zaterdag in een brief aan de minister zijn ontevredenheid geuit en er is gedreigd om maandag de servicestations dicht te houden. De bewindsvrouw heeft Jankie zondag meegedeeld dat compensatie eraan komt. Het ministerie heeft de inkoopbedragen van de pomphouders. "Wij houden wel dagelijks onze voorraden bij", zegt de ondervoorzitter.

De beschikking van nieuwe brandstofprijzen gaat maandag de deur uit. De benzineprijs is gekoppeld aan de wisselkoers van Centrale Bank van Suriname (CBvS), die ingaande maandag een minimum- (SRD 14,29) en maximumkoers (SRD 16,30) heeft vastgesteld. "Deze zullen geen invloed hebben op de pompprijs, omdat die bepaald zal worden op basis van de koers van SRD 14,29. De oliemaatschappijen die de brandstof verkopen aan de pomphouders zullen gecompenseerd worden met de nieuwe koers", aldus Jankie.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina