Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Arbeiders laten Hooghart in de steek bij herdenking Abaisa

Arbeiders laten Hooghart in de steek bij herdening Abaisa

01/03/2021 05:54 - Jason Pinas

CLO-voorzitter Ronald Hooghart heeft bijna in z'n eentje kransen gelegd bij het monument van vakbondsleider Jowini Abaisa. Hij is teleurgesteld in zijn collega vakbondsleiders.

CLO-voorzitter Ronald Hooghart heeft bijna in z'n eentje kransen gelegd bij het monument van vakbondsleider Jowini Abaisa. Hij is teleurgesteld in zijn collega vakbondsleiders. Foto: Jason Pinas  

PARAMARIBO - “Abaisa was een strijder. Het was een vreedzame protestmanifestatie en de politie had geen enkele reden om hem neer te schieten.” Dit zei Ronald Hooghart, voorzitter van de ambtenarenvakcentrale CLO, zaterdag tijdens de jaarlijkse kranslegging bij het monument van vakbondsleider Jowini Abaisa bij Ondrobon. Met Hooghart waren er nog geen tien mensen bij de herdenking. Namens de organisatie Inter Ocano, die het culturele gedeelte van de herdenking op zich nam, was Antolo Pinas aanwezig.

Abaisa is tijdens een grote protestactie op de hoek van de Gravenstraat nu Henck Arronstraat en Noorderkerkstraat op 27 februari 1973 doodgeschoten door de politie. De actie was onderdeel van een grote onderwijsstaking. Er werden toen dertien vakbondsleiders opgepakt.

Volgens Hooghart hebben vakbondsleiders veel strijd geleverd in de afgelopen periode. Hij had daarom een betere opkomst verwacht. "Eigenlijk na vijfhonderd nanga duizend sma ben musu de dya. Efu den ben kon dan mi ben tapu a heri foto", zei de CLO-voorzitter doelend op het feit dat arbeiders en vakorganisaties het zaterdag hebben laten afweten. Het CLO-collectief onder leiding van Michael Miskin heeft op dezelfde plek kransen gelegd. Ook bij dat moment waren slechts een handvol mensen aanwezig.

Hooghart vindt het jammer dat er sinds het neerschieten van Abaisa nooit onderzoek is geweest naar de rechtmatigheid van schieten. De politieman is ook nooit vervolgd. "Winsi san yu taki, na politiek e bepaal. Als we vanaf 1973 elk jaar hier komen om hem te herdenken dan is het niet meer aan ons." Hij vindt dat het Openbaar Ministerie de zaak moest hebben opgepakt. "Ook al hadden we een brief geschreven zou niets veranderen", aldus Hooghart.

De roep van meerdere mensen, onder wie oud-politicus Henk Herrenberg, om het monument te verplaatsen naar de plek waar Abaisa is neergeschoten vindt Hooghart een goed idee. Echter, volgens hem ontbreekt de politieke wil om dat te realiseren. "Het was al daar maar ze hebben het vandaar gesmeten. Daar is een elite straat, dus den man no wani sani fu poti sma drape", merkt hij op.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina