Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Voetbalcoach Houwen had leven aan jeugd verpand

Voetbalcoach Houwen had leven aan jeugd verpand

28/02/2021 08:16 - Marinio Balsemhof

Melvin Houwen (r) samen met bondscoach Dean Gorré.

Melvin Houwen (r) samen met bondscoach Dean Gorré. Foto: FB Dean Gorré  

PARAMARIBO - Melvin Houwen is woensdag op tragische wijze omgekomen. De zeer bekende voetbalcoach was met een tractor op het land van zijn broer aan de Kwattaweg bezig toen hij werd aangevallen door Braziliaanse bijen. Houwen overleefde de aanval niet.

Naast zijn werk als coach diende hij vaak als tolk bij interlandwedstrijden. De coach is de ontdekker van tal van Surinaamse toppers als Stefano Rijssel en Sersinio Profijt en stond bij club- of interlandwedstrijden altijd trots zij pupillen te volgen. Houwen is 63 jaar geworden en laat drie kinderen en een zwangere vrouw achter.

Volgens Aniel Ghisaidoobe, die jarenlang met Houwen heeft gewerkt bij Leo Victor, was het zijn partner die op gegeven moment ontdekte dat de tractor draaiende was, maar stilstond. Ze belde de broer van Houwen om te vertellen dat zij iets niet pluis vond. Nadat die was gearriveerd begaven zij zich naar de tractor en vonden de voetbalcoach liggend op de grond. Hij vertoonde nog tekenen van leven, dus togen ze naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo, waar uiteindelijk zijn dood werd vastgesteld.

Coaches en voetballers zijn geschokt door het plotselinge overlijden van Houwen. Zij beschrijven hem als een zeer sociale, aardige en gedreven man. Iemand die altijd veel respect kreeg, omdat die dat ook gaf. Hij stond altijd klaar om te helpen. Hij droeg vaak genoeg uit eigen zak bij waar de spelers tekortschoten. In verschillende gesprekken wordt aangeven dat Houwen zijn leven had gegeven aan jeugdvoetbal.

"Hij begaf zich vooral in achterstandsbuurten en plaatsen waar de doorsnee Surinaamse trainer vaak niet wil werken", vertelt Winston Morman, die lange tijd met hem werkte bij Leo Victor. Hij leerde hen niet alleen maar voetballen, maar probeerde hen ook nog klaar te maken voor de maatschappij. "Hij was iemand die erg goed kon omgaan met moeilijk handelbare jongens. Hij gaf nooit op en bleef zich inzetten met als resultaat dat veel van deze spelers het toch nog hebben gemaakt. Ik ben één van ze", zegt een zeer aangeslagen Dwight Tempico.

Ook Profijt weet er alles van. "Het is allemaal bij hem begonnen", schreef de ex-Surinaamse voetbalinternational op social media. "Hij heeft mij ontdekt en ontwikkeld. De keeper die ik nu ben, dat heb ik aan hem te danken." Het mooiste wat in de doelman opkomt over Houwen, is dat die met zijn kleine auto de meeste jeugdvoetballers van Leo Victor ophaalde om de wedstrijden te spelen. "Zoveel jongetjes in een kleine auto, was altijd een grappig gezicht. Maar doordat hij ons nooit in de steek heeft gelaten, zijn wij de mannen die wij nu zijn."

Ook collega en boezemvriend Glenn Linger werd onaangenaam verrast door het nieuws. Hij kent Houwen al sinds de tijd bij Nacional waar zij samen als jeugdtrainer werkten. Linger geeft aan dat Houwen ook belangrijk was voor de SVB en met name de wedstrijden tegen Franse ploegen of landen. "Hij was dan onze man vanaf de voorbereidingen tot we weer terug waren in Suriname."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina