Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Bouwpolitie stopt restauratie monumentale panden

Bouwpolitie stopt restauratie monumentale panden

28/02/2021 06:00 - Audry Wajwakana

Bouwpolitie stopt restauratie monumentale panden

Foto: FB Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES)  

PARAMARIBO - Bij controle van de restauratiewerkzaamheden aan de monumentale panden op de hoek van de Lim a Po- en Watermolenstraat stuitte de bouwpolitie op een enorme stalenconstructie. Doordat dit bouwsel niet in het goedgekeurde bouwplan van de opdrachtgever van het pand is opgenomen, heeft de bouwpolitie dinsdag de werkzaamheden gelijk laten stopzetten.

De eigenaar van de panden, Hans Lim A Po, moest zich vervolgens met medeneming van zijn stukken bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van het ministerie van Openbare Werken melden om zich hierover uit te spreken. Voor het aanbrengen van veranderingen aan een monumentaal pand zijn er een aantal richtlijnen die moeten worden gevolgd, leggen architect Satya Singh van de Bouwcommissie Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname (SGES) en Nadia Rostam van de commissie Monumentenzorg uit. De stalen constructie staat op dit moment niet in contrast met de twee historische panden die elkaar verbinden.

Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname, die over de Unesco Werelderfgoed van Paramaribo moet waken, vindt het belangrijk dat het historische straatbeeld wordt gehandhaafd. "Als er veranderingen plaatsvinden die niet met het historisch beeld stroken, dan moet dat besproken worden", zegt Singh. De panden worden beschermd door de Monumentenwet en de Monumentencommissie gaat over objecten die officieel zijn aangewezen als monument. De overheid geeft per beschikking aan wanneer er sprake is van een monumentaal pand.

Toestemming voor veranderingen aan monumentale panden geeft de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (OWC), waaronder de historische monumenten vallen. "Deze toestemming heeft de eigenaar nog niet, maar er is intussen wel een aanvraag ingediend. De stopzetting is geen ramp, het is slechts een formaliteit die afgehandeld moet worden", zegt Rostam. Omdat de panden op de hoek van de Lim A Po- en Watermolenstraat op de Unesco Werelderfgoedlijst zijn opgenomen wordt er extra opgelet bij bouwwerkzaamheden. "We hebben hier dus de Monumentenwet en internationaal worden we in de gaten gehouden", legt Rostam uit.

Dat het is misgegaan en de Bouwpolitie moest ingrijpen, schrijft Rostam toe aan de wisseling van de wacht en ook de Covid-19-situatie. Daardoor zou het zijn misgelopen met het administratieve gedeelte. Rostam geeft aan dat de Bouwcommissie SGES en Commissie Monumentenzorg op de hoogte zijn, maar dat de OWC-minister uiteindelijk de goedkeuring moet geven. De commissie heeft slechts een adviserende rol.

Partijen zullen volgens Singh bij elkaar komen om de tekeningen weer te bekijken. "Het is niet de intentie van de Bouwcommissie dat meneer Lim A Po niet door mag gaan, want wat hij doet is mooi. Maar soms zijn er kleine details, die we niet over het hoofd mogen zien", zegt ze. In de panden was het belastingkantoor Brandflu jarenlang gehuisvest. Welke bestemming ze nu krijgen is nog niet bekend bij de Ware Tijd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina