Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Arga en Kadir maken impact met 'Evie's Story'

Arga en Kadir maken impact met 'Evie's Story'

28/02/2021 14:02 - Shanavon Arsomedjo

Arga en Kadir maken impact met 'Evie's Story'

 

PARAMARIBO - 'Evie's Story' gaat over het levensverhaal van Evie, dat wordt verteld door haar familieleden en collega's, ondersteund door foto's en videobeelden van haar. Nadat Evie Loyd–Ewo in 2019 beviel van haar dochter, dacht zij dat ze last had van melkklieren. Echter, zij ontdekte dat het borstkanker was. In dit verhaal ging Evies laatste wens ook in vervulling; ze trouwde met haar partner. Helaas, een dag na haar huwelijk kwam ze te overlijden.

"Evie was een vrolijke, positieve en sterke vrouw. Ze was ook iemand die niet op haar mondje was gevallen. Ze hield van tori praten. Haar familie en gezin waren heel belangrijk voor haar. Zij was zo positief ingesteld dat zij uit elke situatie die zij meemaakte iets positiefs probeerde te halen", vertelt Shellen Arga van Shellen Arga Productions. Ze heeft de documentaire geproduceerd en gefilmd met Roger Kadir van RK Universal.

Het idee om Evie's verhaal te verfilmen kwam van haar zelf. Als collega van Arga kwam zij met het voorstel om na haar herstel een video te maken, waarin zij mensen kon inspireren met haar verhaal, maar ook om anderen bewust te maken over borstkanker. Kadir heeft het huwelijk van Evie gefilmd. "Ik zag de situatie waarin zij verkeerde. Dit heeft mij zodanig geraakt dat ik geïnspireerd raakte om haar verhaal te vertellen."

Echter, het is niet beter geworden voor Evie. Toch wilden Arga en Kadir haar wens in vervulling doen gaan en het verhaal vertellen ter bewustwording. Zij hebben de handen ineengeslagen en zijn met de productie van 'Evie's Story' gestart. Met dit verhaal willen de filmmakers bewustwording creëren voor (borst)kanker en mensen motiveren om hun gezondheid op de eerste plaats te zetten. Op tijd naar de dokter gaan, letten op je voeding en bewegen zijn heel belangrijk. "Het is ook van belang om je zorgen met anderen te delen, want wie weet kan iemand je helpen en een oplossing voor je vinden. Vraag ook aan anderen hoe het met ze gaat, want je kan niet altijd zien wanneer iemand ziek is."

Voor Arga was het een uitdaging om aan deze documentaire te werken. Vooral toen zij een paar beelden zag die de echtgenoot van Evie had gefilmd, kwamen er emoties los. "Wij hebben elk weekend bij de familie en op andere locaties gefilmd. Het vergde zeker wat energie, maar wanneer je het doet voor iemand die veel voor je betekent en waarvan je weet dat het een positieve impact op mensen zal hebben, is het het waard."

Kadir heeft het iets heftiger ervaren. "Ik moest telkens naar de beelden kijken. Ik was bij bepaalde gedeeltes wel emotioneel, maar het is ondanks alles toch gelukt om de documentaire in elkaar te zetten." Het bijzondere van deze productie is dat het een echte gebeurtenis is die gaat over een onderwerp dat niet veel besproken wordt.

'Evie's Story' is op 14 februari gelanceerd op televisie. Er is voor deze datum gekozen, omdat het een speciale dag is geweest voor Evie en haar man Terence. Zij zouden op die dag negentien jaar met elkaar zijn. "Ons doel was om de documentaire op sociale media en twee televisiestations te plaatsen, maar wij hebben meer kunnen bereiken. We hebben sinds de lancering veel positieve reacties gehad van haar familie, borstkankersurvivors en andere filmmakers. Er werd gezegd dat zij het initiatief goed vinden. Mensen hebben zelfs gevraagd of we meer van zulke documentaires zullen maken."

Na de lancering van de trailer hebben vijf Surinaamse stations de filmmakers benaderd om die uit te zenden. Ook zijn zij benaderd door een Nederlands televisiestation. "We kunnen niet zeggen dat we met deze productie een taboe hebben doorbroken, maar wij hebben er wel een conversatie mee gestart. En daar begint het, gewoon erover praten."

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina