Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Pandemie onderstreept belang samenwerking

Pandemie onderstreept belang samenwerking

25/02/2021 05:50 - Van onze redactie

Pandemie onderstreept belang samenwerking

 

PARAMARIBO - De Covid-19-pandemie heeft gediend als herinnering aan het belang van regionalisme, multilateralisme en Zuid-Zuid-samenwerking in de wereld van vandaag, in het bijzonder in tijden van crisis. Dat stelde Caricom-voorzitter, Keith Rowley, premier van Trinidad en Tobago, gisteren bij de opening van de tweedaagse tweeëndertigste tussentijdse vergadering van de Caricom-leiders. Die wordt vanwege de pandemie virtueel gehouden.

De impact van de ziekte op de regio en de beschikbaarheid van vaccins waren belangrijke thema's in zijn presentatie en in die van de terugtredende voorzitter, Ralph Gonsalves, premier van Saint Vincent en de Grenadines, en ambassadeur Irwin LaRocque, secretaris-generaal van Caricom. Rowley noemt Caricom "van onschatbare waarde" in de strijd van de lidstaten tegen Covid-19. Hij benadrukte het werk van regionale instellingen en het hoge niveau van samenwerking en solidariteit in de regio bij het delen van persoonlijke beschermingsmiddelen.

Ook sprak hij waarderend over Barbados en Dominica om uit hun beperkte voorraden, vaccins te schenken aan andere lidlanden. De voortdurende steun aan de Caricom door regionale instellingen en de sterke demonstratie van regionale solidariteit door het delen van onder meer persoonlijke beschermingsmiddelen, testkits en vaccins, hebben aanzienlijk bijgedragen om het virus te bestrijden.

Hij prees de Barbadiaanse premier Mia Mottley voor haar pioniersrol bij het verzekeren van de toegang van de Caricom tot vaccins via het African Medical Supplies Platform. Zij toonde volgens hem "grote vindingrijkheid, vooruitziendheid en uithoudingsvermogen". Rowley toonde ook "oprechte waardering" aan de regeringen van India en de Afrikaanse Unie voor "hun welwillendheid" om de regio toegang te geven tot het vaccin.

Hij prees de Wereldgezondheidsorganisatie voor de voortdurende inspanningen om gelijke beschikbaarheid van vaccins te waarborgen. Rowley wees op "teleurstelling" over de beschikbaarheid van vaccins maar had ook goed nieuws. "Vandaag meld en verwelkom ik ook de toezeggingen die de Verenigde Staten van Amerika, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland hebben gedaan met betrekking tot het wereldwijde mechanisme Covax en de billijke toewijzing van vaccins. Nu we elkaar hier nu ontmoeten, wachten we allemaal met spanning op onze eerste zendingen van het Covax-experiment."

De voorzitter zei verder dat de pandemie de wereldeconomie in een neerwaartse spiraal had gebracht met zeer weinig tekenen van vroeg herstel. En hoewel Caricom relatief succes had in zijn strijd tegen Covid-19, werd het blok geïdentificeerd als een van de meest kwetsbare gebieden van het Caribisch gebied voor het virus, vooral wanneer rekening werd gehouden met het effect van reisverboden op toeristische diensten. "Deze sector is cruciaal voor het voortbestaan van veel van onze lidstaten en geassocieerde leden."

Hij stelde ook dat de "gevaarlijke pandemie" elk segment van de samenleving heeft ontwricht, aangezien de regio bleef omgaan met traditionele bedreigingen voor de ontwikkeling. Hij noemde onder meer klimaatverandering, externe economische schokken, het op de zwarte lijst zetten en het terugdringen van risico's voor financiële instellingen. De voorzitter hield zijn collega's voor dat Covid-19 de kwetsbaarheden van de Caribische Gemeenschap en andere Small Island Developing States (SIDS) had benadrukt, en riep op tot maatregelen. "Hierdoor krijgen kleine eilandstaten in ontwikkeling toegang tot financiering om het herstel te ondersteunen en veerkracht op te bouwen."

De regeringsleiders praten over de voorbereidingen voor de introductie van Covid-19-vaccins. Ook komt aan de orde de status van het invoeren van de Caricom Single Market and Economy (CSME) en kwesties die ervoor moeten zorgen dat de volledige voordelen van de CSME worden gerealiseerd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina