Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Ik wil mijn gezin beschermen'

'Ik wil mijn gezin beschermen'

24/02/2021 02:20 - Amanda Palis

Minister Amar Ramadhin werd dinsdag gevaccineerd tegen Covid-19.

Minister Amar Ramadhin werd dinsdag gevaccineerd tegen Covid-19. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Voor Remona Simons, verpleegkundige die Covid-19-patiënten in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) behandelt, was de keus snel gemaakt om zich op te geven voor het AstraZeneca-vaccin. "Ik was in januari positief en het heeft mijn gezin heel wat gedaan, vooral mijn dochter van vier jaar die alle symptomen had. Het deed me wel wat als ouder om mijn kind zo te zien en vooral dat heeft mij aangespoord om niet te aarzelen het vaccin te nemen. Ik wil mijn gezin beschermen."

Simons en minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zijn dinsdag tegelijk als eersten gevaccineerd. Met hun inenting is het beginsein voor het vaccinatieprogramma gegeven. Met Simons hebben negentien andere zorgverleners van het AZP het vaccin geïnjecteerd gekregen. Simons spreekt van een aangename pijnloze ervaring.

De procedure is dat iedereen die is gevaccineerd wordt gebracht naar de observatieruimte waar ze vijftien minuten door verpleegkundigen worden gemonitord. Elke gevaccineerde krijgt een kaartje met belangrijke informatie, zoals persoonsgegevens, info van het vaccin en de datum voor de tweede prik na tien weken, zoals internationaal gebruikelijk is voor dit vaccin.

AZP-directeur Claudia Marica-Redan vindt het belangrijk dat frontliniewerkers zo spoedig mogelijk worden beschermd. "We kunnen alle nodige medicatie en bedden hebben, maar zonder personeel kan het werk geen voortgang vinden", zei ze in een toespraak bij de aftrap van het vaccinatieprogramma.

Dat haar visie geen loze kreet is blijkt uit het feit dat sinds de coronauitbraak elf maanden geleden ongeveer 167 zorgverleners besmet zijn geraakt. "Hierdoor vielen tijdelijk frontliniewerkers uit." Marica-Redan is tevreden met de reacties die ze dinsdag heeft gezien tijdens de kick-off.

Uit een enquête van de Faculteit Medische Wetenschappen van de Anton de Kom Universiteit is gebleken dat 25 procent van de ondervraagde personen nog geen duidelijk beeld heeft of zij zich willen laten vaccineren. "Het is onze taak deze groep over te halen dit wel te doen", reageerde Ramadhin. "We gaan niemand dwingen en kunnen ook niemand verplichten, maar hoe groter onze dekkingsgraad hoe sneller we terug kunnen gaan naar minder beperkingen in onze bewegingsvrijheid. De landelijke voorlichtingscampagne begint binnenkort.

Suriname heeft volgens de minister minder dan één miljoen doses van het vaccin nodig. "Ons streven is om ten minste 450.000 mensen te vaccineren." Met de duizend doses die het land als donatie kreeg van Barbados kunnen vijfhonderd mensen worden gevaccineerd. De Indiase regering heeft vijftigduizend doses toegezegd.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina