Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Governmenttake wordt gebruikt om pompprijs te subsidiëren'

'Governmenttake wordt gebruikt om pompprijs te subsidiëren'

24/02/2021 18:33 - Van onze redactie

'Governmenttake wordt gebruikt om pompprijs te subsidiëren'

 

PARAMARIBO - De governmenttake - SRD 3,15 per liter diesel en SRD 3,50 voor gasoline - wordt gebruikt om de pompprijs te subsidiëren. Dat staat in een persbericht van de Communicatiedienst Suriname (CDS), die minister Saskia Walden van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie sprak over de brandstofprijzen. De bewindsvrouw geeft aan dat de governmenttake, die volgens haar al bijna zes maanden op hetzelfde niveau is, een andere bestemming had.

Gesteld wordt dat het bepalen van de brandstofprijs per liter afhankelijk is van een aantal factoren. Genoemd worden de CIF-prijs (de prijs die importeurs voor het product betalen), de winstmarge en de governmenttake. "Mocht de importeur de brandstof bijvoorbeeld voor een US dollarcent duurder hebben gekocht, dan zal dat ook te merken zijn aan de pomp. Ook moet niet uit het oog verloren worden dat brandstof wordt ingekocht tegen een koers van SRD 14,29 voor een Amerikaanse dollar", aldus Walden tegenover de CDS.

Over het algemeen zijn er per oliemaatschappij om de twee weken importen. Bij iedere lading wordt de kostprijs aangegeven en worden ook de andere factoren meegenomen. Daarna wordt de prijs door het ministerie vastgesteld. Walden benadrukt, schrijft de CDS, dat er "geen verandering" is gekomen in de winstmarge, die is vastgesteld op 5 procent, en de governmenttake. Echter, volgens haar zorgen de wereldmarktprijs en de transportkosten naar Suriname voor de verschillen in de pompprijzen. Het ministerie kan, stelt Walden, "weinig invloed uitoefenen" op het vaststellen van de prijs. Ze wijst er verder op dat de oliemaatschappijen een hogere koers dan de SRD 14,29 die wordt berekend moeten betalen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina