Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Fransen in Suriname kunnen vaccin in St. Laurent krijgen

Fransen in Suriname kunnen vaccin in St. Laurent krijgen

24/02/2021 22:22 - Euritha Tjan A Way

De Franse ambassadeur Antoine Joly heeft ervoor gezorgd dat Fransen in Suriname die zich registreren bij de ambassade in Frans-Guyana het Covid-19-vaccin kunnen ontvangen.

De Franse ambassadeur Antoine Joly heeft ervoor gezorgd dat Fransen in Suriname die zich registreren bij de ambassade in Frans-Guyana het Covid-19-vaccin kunnen ontvangen. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Om geen extra druk te leggen op de middelen die Suriname ter beschikking heeft om het Covid-19-vaccin toe te dienen, kunnen Fransen die in Suriname wonen in Saint Laurent du Maroni worden gevaccineerd. Echter, dat kan alleen als zij zich daarvoor bij de Franse ambassade opgeven. Dit bevestigt Antoine Joly, de ambassadeur van Frankrijk in Suriname, aan de Ware Tijd.

"Het advies vanuit Frankrijk is dat de Fransen in de landen waar zij wonen gevaccineerd worden, maar Suriname heeft daar minimale fondsen voor. Vandaar dat ik heb gevraagd aan Frankrijk of Fransen die zich registreren bij de ambassade, in Saint Laurent het vaccin mogen halen. Daar is positief op gereageerd."

Vorige week is al een groep van zeven de grens over geweest om zich te laten vaccineren. Dat waren mensen van boven de 65 jaar. Vrijdag zullen vijf van boven de vijftig jaar dat doen. "We volgen het schema van Frankrijk. Zij zijn daar nu bezig met de mensen boven vijftig. Het is de bedoeling dat wanneer de Fransen met andere leeftijdsgroepen bezig zijn, die ook via ons naar Saint Laurent gebracht kunnen worden." Hij behoort vrijdag tot de groep van vijf die het vaccin krijgt. "Ik kijk er niet naar uit, maar het moet, dus dan doe ik het", zegt Joly.

De Franse ambassadeur zegt medewerking te hebben gehad van de Surinaamse autoriteiten om de mensen de oversteek te laten doen. Ze moeten allemaal een negatieve Covid-19-test kunnen overleggen. Het vaccin dat de mensen krijgen toegediend is van de fabrikant Pfizer. Het is de bedoeling dat zij die in de eerste ronde worden gevaccineerd over drie weken teruggaan voor de tweede prik.

Er zijn ongeveer tweehonderd mensen met de Franse nationaliteit in Suriname geregistreerd. Zodra iemand het vaccin heeft ontvangen, wordt het bijgeschreven in diens vaccinatieboekje zodat zij dat kan laten zien. Joly legt uit dat het niet mogelijk is voor mensen die de Franse nationaliteit hebben en die aan de Surinaamse kant van de Marowijnerivier wonen, het vaccin in Frans-Guyana te halen als ze niet via de Franse ambassade zijn geregistreerd. "Om het vaccin in Frans-Guyana te krijgen moet je er wonen. Dus ook niet Fransen die daar wonen krijgen het", aldus Joly.

Hij geeft aan dat Frankrijk op dit moment geen voorstander is van het buiten de deur houden van mensen die geen vaccin hebben gehad. "We wachten een multilateraal standpunt hierover af. We zijn deel van Europa dus we nemen een Europees standpunt in. Toch vinden we wel dat er meer gedaan moet worden om de landen die het vaccin niet kunnen betalen te helpen het aan te schaffen. Het lijkt ons niet eerlijk mensen uit te sluiten als zij geen toegang hebben tot het vaccin. Pas als het even toegankelijk is als bijvoorbeeld de gele koorts prik zou je zoiets kunnen doen", meldt de diplomaat.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina