Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Geloofwaardigheid

COMMENTAAR: Geloofwaardigheid

24/02/2021 12:00

COMMENTAAR: Geloofwaardigheid

 

BURGERS MOETEN BLINDELINGS kunnen vertrouwen op wat beleidsmakers - de (vice) president en leden van het kabinet en parlement - zeggen. Maar niet altijd zijn deze politici, die een voorbeeldfunctie hebben, ook oprecht als het gaat om betrouwbaarheid. Dat lijkt een stuk politieke cultuur in dit land te zijn, sinds mensenheugenis.

Een voorbeeld is de bewering enkele weken geleden dat het best goed gaat met de onderhandelingen met het IMF over een lening van 750 miljoen US dollar. Maar uit woorden van de minister van Financiën en Planning en de president mag geconcludeerd worden dat er rekening mee moet worden gehouden dat het geld er niet komt. Veelzeggende is de uitspraak van de minister dat bij elke onderhandeling het kan gebeuren dat er geen overeenstemming wordt bereikt. De president zei recent eigenlijk dat àls dit gebeurt er geen man overboord is, want er zijn genoeg mogelijkheden zijn om uit de crisis te komen. Hij noemt het aantrekken van investeringen en belastingmaatregelen.

Over het eerste: (Buitenlandse) investeerders kijken ook naar wat het IMF doet en als steun van die kant niet komt zullen ze zich tweemaal bedenken alvorens hun geld te stoppen in een land dat afstevent op een bankroet. Het andere alternatief, belastingmaatregelen, lijkt een gebed zonder eind. Er is eerder al betoogd dat niet in de eerste plaats gekeken moet worden naar de doorsnee belastingbetaler, maar naar grootverdieners, handel en bedrijfsleven en de goudsector. Wie durft onder de huidige omstandigheden vooral deze laatste groep serieus aan te pakken?

Het vertrouwenwekkende beleid dat de samenleving heeft omarmd en het vertrouwen dat ze heeft gesteld door bij de stembus de zittende regering aan de macht te helpen is al geruime tijd omgeslagen in gebrek aan geloofwaardigheid. Een simpele evaluatie toont al barsten aan in zelfs de herstelfase, laat staan in de fase van groei en ontwikkeling.

Het is niet duidelijk of de uitgangspunten in met name de IMF-kwestie goed zijn doorgesproken met (deskundigen van) de vier coalitiepartijen of dat het een onderonsje is van VHP en Abop. De regering zou er goed aan doen de samenleving tijdig te informeren over de stand van zaken bij het IMF.

Daarbij moet eerlijk worden uitgelegd hoe zij bij een negatief resultaat denkt te voldoen aan het aflossen van de mega buiten- en binnenlandse schuld en de daarmee gepaard gaande rente waarmee de vorige regering het land heeft opgescheept. Want zoals de kaarten nu liggen gaat het er steeds meer op lijken dat de burgers de buikriem nog strakker zullen moeten aantrekken dan kort na het aantreden van dit regeerteam het geval is geweest.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina