Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Rehabilitatie plantagepad Rust en Werk-Bakkie vordert

Rehabilitatie plantagepad Rust en Werk-Bakkie vordert

23/02/2021 22:11 - Euritha Tjan A Way

Arbeiders bezig met herstelwerkzaamheden aan de eerste brug op het plantagepad Rust en Werk-Bakkie. Door dit pad te herstellen moet het toerisme in dit deel van Commewijne tot bloei komen.

Arbeiders bezig met herstelwerkzaamheden aan de eerste brug op het plantagepad Rust en Werk-Bakkie. Door dit pad te herstellen moet het toerisme in dit deel van Commewijne tot bloei komen. Foto: Bas Spek  

PARAMARIBO - "We hebben nu iets om te laten zien. De bedoeling is om verder te zoeken naar geld en natuurlijk ook goodwill om de rest van de rehabilitatie van het plantagepad voor elkaar te krijgen", zegt Bas Spek uitbater van Bakkie/Warappakreek, de laatste plantage aan de linkeroever van de Commewijnerivier. De afgelopen week is één van de geprojecteerde vijf bruggen op het plantagepad tussen Rust en Werk en Bakkie opgeleverd.

De bedoeling van dit pad is een goede autovrije verbinding tussen de plantages aan de linkeroever van de Commewijnerivier, die zijn gebundeld in de North Commewijne Tourism Cluster, te verwezenlijken. "We willen niet alleen meer toeristen in het gebied brengen, maar ook ervoor zorgen dat ze langer blijven. Daarnaast kunnen de toeristen die op eigen initiatief komen dit pad goed gebruiken om langs alle plantages te gaan", vertelt Spek. Het pad is 24 kilometer lang en verkeert niet in goede staat.

De organisatie heeft van veel Surinaamse bedrijven een bijdrage gekregen om in eerste aanzet deze brug op te leveren en in een latere fase het hele pad. Toch gaat de uitvoering niet helemaal zoals gepland. "We kregen van het voormalige ministerie van Handel en Industrie als onderdeel van een IDB-project ook financiële ondersteuning voor het uitbetalen van de arbeiders, maar omdat we het geld uitbetaald kregen tegen de oude Centrale Bank-koers, ontvingen we minder dan verwacht", legt Spek uit.

De cluster is nu een scan aan het maken van wat nog moet gebeuren binnen dit project. "Verder hebben we de lobby voor dit project weer opgestart bij de nieuwe ministers en ook de donoren en bedrijven die hadden toegezegd te zullen helpen." Spek geeft aan dat de plantage Bakkie/Warappakreek, die sinds de uitbraak van het coronavirus in maart vorig jaar gesloten is, uitkijkt naar het weer openstellen van het luchtruim. "In Nederland heeft men gepland om een groot deel van de mensen die ouder zijn dan 65 jaar in april gevaccineerd te hebben. En zeker voor ons toerismeproduct aan de linkeroever van de Commewijnerivier is dit een belangrijke markt. Dus ik hoop dat we dan al open kunnen gaan. Maar echte targets noemen is nu lastig want de situatie laat zich niet plannen."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina