Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Krappe financiën vertragen opening Streekziekenhuis Atjoni

Krappe financiën vertragen opening Streekziekenhuis Atjoni

23/02/2021 10:03 - Gilliamo Orban

Hoewel het gebouw technisch al is opgeleverd kan het Streekziekenhuis Atjoni nog niet volledig worden opengesteld. Geld voor de inrichting is er niet.

Hoewel het gebouw technisch al is opgeleverd kan het Streekziekenhuis Atjoni nog niet volledig worden opengesteld. Geld voor de inrichting is er niet. Foto: SSA  

PARAMARIBO - Er is nog geen zicht op wanneer het nieuwe Streekziekenhuis Atjoni in Sipaliwini volledig operationeel zal zijn. De financiële middelen hiervoor zijn nog niet vrijgemaakt. Het geld is onder meer nodig om de stroomaansluiting in orde te maken. "Een generator die als back-up moet dienen, is al uit het buitenland ingevoerd, maar we moeten de middelen hebben om die bij het ziekenhuis te installeren", houdt Edwin Noordzee, waarnemend directeur van het Streekziekenhuis Atjoni, de Ware Tijd voor.

Het personeelsbestand moet ook aanzienlijk worden uitgebreid. Nu zijn er zijn slechts twee artsen en enkele verpleegkundigen werkzaam. Er moeten een gynaecoloog, internist, orthopeed en kinderarts te werk worden gesteld.

Het ziekenhuis is 1.200 vierkante meter groot. Het heeft ruimte voor 25 bedden, poliklinieken, een apotheek en laboratorium, röntgenafdeling en operatiekamer. De eerst fase van het ziekenhuis is in mei 2020 opgeleverd. Daarbij vond direct de opening van de Spoedeisende Hulp plaats. Echter, deze functioneert niet meer, omdat er niet genoeg personeel is.

De bouw van het streekziekenhuis is een initiatief van de vorige regering. Het Boven-Surinamegebied met dicht bij de twintigduizend inwoners bleek grote behoefte te hebben aan secundaire gezondheidszorg en specialistische hulp. Kapitein Dennie Jeroe van dat dorp Atjoni beaamt tegenover de Ware Tijd  dat de gemeenschap "heel blij en tevreden" is met het afgebouwde ziekenhuis.

Daarmee is volgens hem een signaal afgegeven aan de mensen dat de overheid niet wil sollen met de gezondheid van het volk in het Boven-Surinamegebied. "Maar we zien wel graag dat het ziekenhuis spoedig wordt geopend, zodat eenieder er terecht kan voor hulp. Want nu moeten we nog steeds naar Paramaribo", zegt Jeroe. De afstand tussen Atjoni en Paramaribo is 185 kilometer. Jeroe zegt dat minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid Pokigron in januari heeft bezocht, maar dat ook toen niet duidelijk was vanaf wanneer het ziekenhuis optimaal zou draaien. Ramadhin was maandag niet bereikbaar voor commentaar.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina