Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Middelbare school Marowijne

COMMENTAAR: Middelbare school Marowijne

23/02/2021 12:00

COMMENTAAR: Middelbare school Marowijne

 

ZATERDAG VOND DE eerste steenlegging plaats van wat de eerste middelbare school in Marowijne moet worden. Een heugelijk moment voor de kinderen die nu verre afstanden moeten afleggen naar Commewijne en Paramaribo om er de middelbare school te bezoeken. Ook ouders die met een bezwaard hart keken naar de lange afstand die hun kind volgend jaar na geslaagd te zijn van het VOJ moet afleggen om naar de middelbare school te gaan, zullen een zucht van verlichting slaken.

Dat deze ontwikkeling een positieve kant heeft, valt niet te ontkennen. Scholen en de toegang tot scholing zijn basisvoorwaarden om ontwikkeling te stuwen. Daarnaast is het deze regering gelukt om een eerste steen te leggen op een vrij terrein, terwijl een vorige niet verder kwam dan een bord te onthullen te Zinkampu tijdens Bouterse l en het inpikken van een kunstlocatie voor de opzet van de school tijdens de laatste fase van Bouterse ll.

Aan de andere kant ... een gebouw alleen is onvoldoende om te voldoen aan de randvoorwaarden om duurzame educatie te brengen in het district. Dat is nu al te merken op de twee VOJ-scholen waarbij het vinden van kader zeer moeilijk gaat en de LBO-school in het gebied uit haar voegen barst. Prioriteit zou moeten worden gegeven aan het ordenen van de onderbouw zodat de bovenbouw zonder al te veel problemen zou kunnen voortgaan.

Een ander heikel punt is de locatie van de school. Die ligt ver \af van alle voorzieningen en woongroepen. Gezien de ervaring die het gebied heeft met geweld, zou het goed zijn als de school in de buurt was van een politiestation of een EHBO-post. Dat zijn zaken die niet uit het oog moeten worden verloren.

Een voorbeeld van hoe een gebouw alleen niet voldoende is om een zekere ontwikkeling te stuwen kan ook verkregen worden door te kijken naar het Marwina Streekziekenhuis in hetzelfde district. Mooi gebouw en mooi initiatief, maar er ligt en werkt geen kip daar metaforisch bedoeld natuurlijk. Wanneer gaat er in dit land worden gewerkt met haalbaarheidsstudies? Want zo een studie zou dit alles moeten blootleggen.

En misschien klinkt het als 'mierenneuken' en heeft een 'bedelaar' weinig keus, maar wat is het beleid voor het aanvaarden van zulke grote giften via particuliere donoren? De eerste fase van de zes schoollokalen wordt namelijk gebouwd met geld van een particuliere donor die het via de vicepresident heeft gedoneerd omdat financiering van de Islamitische Ontwikkelingsbank op zich laat wachten. Een gegeven paard mag niet in de bek worden gezien, maar wat krijgt deze donor terug van de staat voor zijn gift? 'Meneer Gratis' is namelijk dood en begraven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina