Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Uitdagingen bij ordening kleinschalige goudsector

Uitdagingen bij ordening kleinschalige goudsector

22/02/2021 10:04 - Jason Pinas

Uitdagingen bij ordening kleinschalige goudsector

 

PARAMARIBO - De registratie van goudzoekers die als doel heeft om de kleinschalige goudsector te ordenen wordt nu al met een aantal uitdagingen geconfronteerd. Volgens minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen werken onder meer de uitgestrektheid van het achterland en de mobiliteit van de porknokkers belemmerend. "Ze werken niet per definitie in één gebied. Vandaag zijn ze in Oost-Suriname en morgen duiken ze op in het Boven-Saramaccagebied”, legt de bewindsman uit in gesprek met de Ware Tijd.

Daarnaast moet er volgens de minister ook rekening worden gehouden met de significante aanwezigheid van buitenlanders in de sector. De middelen die worden gebruikt door de porknokkers bij het zoeken van goud vormen ook een uitdaging bij de ordening. Abiamofo zegt dat een aantal van deze stoffen nu voor onderzoek zijn bij het laboratorium. Zolang het niet bekend is welke gevolgen deze middelen kunnen hebben voor het milieu, is het de porknokkers verboden om ze te gebruiken. "Overal waar we ze tegenkomen verwijderen we ze uit de gebieden", onderstreept Abiamofo.

Een ander punt dat stremmend werkt is het gebrek aan middelen en personeel bij de commissie Ordening Kleinschalige Goudsector Suriname waardoor ze niet overal effectief aanwezig kan zijn. "We zijn bezig na te gaan hoe we deze zaken structureel kunnen aanpakken" verzekert de bewindsman. Op de vraag of de goudzoekers zelf open staan voor de ordening zegt de minister dat de regering geen rekening houdt daarmee. "Het is een besluit van de overheid. We willen weten hoeveel goudzoekers nu opereren in het binnenland. Anders kunnen we geen beleid maken." Hij wijst er wel op dat vanaf de start van de registratie ook vanuit het veld positief is gereageerd.

Volgens hem zal de ordening ook voor de kleine goudzoekers voordelen hebben. Abiamofo onderstreept dat er tot nog toe geen concrete cijfers zijn van het aantal porknokkers dat werkt in Suriname. "Het zijn alleen maar schattingen." De bewindsman zegt dat de registratie slechts het begin is. De regering wil spoedig overgaan tot het innen van belasting uit deze sector. Volgens hem is NH nu bezig met de verschillende belanghebbende actoren om de wetgeving in orde te maken. Abiamofo: "We vinden dat de staat haar aandeel moet krijgen uit de kleinschalige goudsector. Dat laat vooralsnog te wensen over."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina