Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Lockdowncontrole aangrijpen om ook boeven te vangen

Lockdowncontrole aangrijpen om ook boeven te vangen

22/02/2021 14:14 - Amanda Palis

Lockdowncontrole aangrijpen om ook boeven te vangen

 

PARAMARIBO - Zaterdagavond kwart over zeven. De politie staat klaar met een roadblock aan de Van ‘t Hogerhuystraat. De weg naar de brug wordt gebarricadeerd en auto’s worden net als bij een drive-thru omgeleid om het gebouw van GOw2-servicestation. "Zoals u ziet zou de politie, als ze nu al mensen zou overbrengen naar het Politie Opleidingscentrum niet genoeg ruimte hebben”, zegt Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee, tegen de Ware Tijd. "De handhaving moet door blijven gaan want het gevaar is nog niet geweken."

De voorzitter was zaterdag met leden van de parlementaire Covid-19-commissie, onder wie Stephen Tsang, Patricia Etnel en Rabin Parmessar, uitgenodigd door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie om zich te oriënteren over de handhaving tijdens de lockdown. Hij hoopt dat de politici een duidelijk beeld hebben gekregen hoe het er in de praktijk aan toe gaat, zodat zij bij eventuele aanpassing van wetgeving beter zijn toegerust.

Amoksi: "Ik heb de parlementariërs uitgenodigd om de handhaving in de praktijk mee te maken. Al bij het begin, toen de maatregelen zijn afgekondigd, heb ik aangegeven dat we te maken hebben met mensen en dat we bij de handhaving rekening moeten houden met de mensen die vaak ook thuis gefrustreerd zitten en soms zelfs hun inkomen kwijt zijn."

Terwijl hij met verslaggevers praat, ziet hij het aantal auto's toenemen. Hoewel de avondklok om zeven uur is ingegaan en begonnen is met controle, houdt de politie toch rekening en biedt de mensen een half uur tot een uur gedoogperiode om hun huis te bereiken. "Na deze periode worden ze overgebracht naar het opleidingscentrum en krijgen ze een boete."

 

Digitale controle

Sinds kort controleert de politie met ondersteuning van de technologie. Nu kan gemakkelijk in het computersysteem worden nagegaan of iemand wel of geen ontheffing heeft. Met ondersteuning van het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) wordt op een laptop nagetrokken of een medewerker van Staatsolie, die staande is gehouden, in het systeem voorkomt en dan reageert de betrokken functionaris: "Deze meneer komt inderdaad voor in het systeem, dus hij mag verder." De bestuurder krijgt zijn ID-kaart terug en mag zijn weg vervolgen.

Ondanks herhaalde bekendmakingen dat dispensatiebrieven niet meer worden geaccepteerd, blijken er nog mensen mee rond te rijden. Zo heeft de minister persoonlijk de bestuurder van een grote terreinwagen gecontroleerd, die een dispensatiebrief liet zien die door het Kabinet van de President is uitgegeven toen er nog geen sprake was van digitale controle. "We zijn nog bezig de dispensatiebrieven na te trekken en over te hevelen", zegt Amoksi. Omdat de bestuurder werd gecontroleerd in de gedoogperiode is hij ongemoeid gelaten.

 

Logistiek kan beter

Stephen Tsang, die met Parmessar de oppositie vertegenwoordigt binnen de Covid-19-commissie, is tevreden over de aanpak van de politie. Toch heeft hij enkele kritische kanttekeningen die hij hoopt te bespreken tijdens de eerstvolgende vergadering van de commissie. "Ik vind de lockdowncontrole een ideale gelegenheid voor de politie om ook uit te kijken naar gezochte criminele figuren. Ook zou de controle op logistiek gebied beter kunnen. Er zouden meer auto's gecontroleerd kunnen worden als zaken anders waren geregeld, want nu lijkt de rij zich tot naar het Molenpad uit te strekken", zegt Tsang.

De minister heeft ook van de manschappen gehoord wat nog nodig is om het werk beter te kunnen doen. "Eén daarvan is een tablet met informatie", vertelt Amoksi. Hij belooft dit te overleggen met zijn collega van Financiën en Planning en voegt toe dat het niet makkelijk is om geld los te krijgen. "Er is wel een Covid-19-noodfonds van SRD 1,5 miljard, waar enigszins uit kan worden geput, maar we moeten de aanvraag goed onderbouwen bij mijn collega van Financiën."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina