Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Etnel: 'Nog enig geduld met Covid-19-maatregelen'

Etnel: 'Nog enig geduld met Covid-19-maatregelen'

22/02/2021 16:08 - Amanda Palis

NPS-parlementariër Patricia Etnel

NPS-parlementariër Patricia Etnel Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - "We begrijpen dat er frustratie leeft binnen de samenleving rondom de Covid-19-maatregelen, maar vragen nog een beetje geduld", zegt parlementariër en Covid-19-commissielid Patrica Etnel. Zij heeft zich zaterdag met andere commissieleden op uitnodiging van de minister van Justitie en Politie georiënteerd hoe in de praktijk de controle verloopt en is tevreden. "De controle is goed gestructureerd en mijns inziens worden alle zaken netjes afgehandeld en de mensen worden met alle respect behandeld."

De politica heeft opgemerkt dat mensen na acht uur nog de straat opgaan. "Je vraagt je dan af wat er precies aan de hand is, maar het is enigszins te begrijpen, want we zijn al een jaar in een lockdownsituatie." Ze beseft wel dat burgers zich in hun bewegingsvrijheid beperkt voelen. "We moeten blijven evalueren en nagaan hoe we het beter moeten doen, dus niet alleen met strenge regels, maar ook kijken hoe we de samenleving wat meer bewegingsvrijheid kunnen bieden."

Ze is zich ervan bewust dat burgers het niet lang meer kunnen volhouden en heeft dit ook gezegd in een vergadering van De Nationale Assemblee bij een discussie over mogelijke versoepeling. Daarbij heeft ze ook gewezen op de druk in de samenleving omdat mensen al bijna een jaar thuis zitten en sommigen zelfs geen inkomen meer hebben. De minister van Volksgezondheid heeft toen uitgelegd dat sommige maatregelen nog nodig zijn in verband met de volksgezondheid.

Etnel zegt ook gewezen te hebben op de periode na Covid-19. Ze vreest dat in het natraject er nog meer problemen zullen komen en in sommige gevallen zijn die er zelfs al. De stress en depressiviteit kunnen volgens haar ook leiden tot meer gezondheidsklachten. "We moeten meer oplossingen blijven zoeken dan we nu hebben." Stress in de samenleving blijkt volgens hoofdinspecteur Orlando Jacott duidelijk wanneer mensen worden gecontroleerd. Onder zijn leiding voerde een politie-eenheid zaterdagavond, ondersteund door de Militaire Politie en het Directoraat Nationale Veiligheid, bij de kruising Leysweg en Commissaris Weythingweg controle uit. "We hebben nog geen mensen gehad die tekeer gaan. We tonen wel enige flexibiliteit, houden rekening met de lockdownstress en proberen niet te hard op te treden", zegt Jacott.

Hij waarschuwt wel dat als zaken uit de hand dreigen te lopen, gebruik zal worden gemaakt van de wetgeving. "We weten dat lockdownovertreders geen criminelen zijn, maar drukken de samenleving op het hart zich zo veel mogelijk te houden aan de maatregelen." Minister Amoksi van Justitie en Politie weet dat er enige klachten zijn van lockdownovertreders dat ze onheus worden behandeld. "Elke onheuse behandeling is er één te veel. We willen de mensen op het hart drukken hun klacht te deponeren bij de afdeling Onderzoek Politiezaken zodat die behandeld kan worden", zegt de bewindsman.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina